POLJUBI ME

Sven Adam Ewin

Ponoć je. Opet će Prasak. Tvorac kleči.
Ponovit će se Stvaranje, prema Planu.
Ja slušam tvoje disanje, pogled, riječi.
U vazi cvijeće. Zavjese u tvom stanu.

Ti šutiš. Tko si? Zašto ti ne znam ime?
Kamo si pošla, ti, nježna anemono?…

više

PREMINULA MIRA MARTINOVIĆ

U petak, 08. siječnja, u bolnici u Pakracu je, u 75. godini života, preminula Mira Martinović. 

Mira Martinović, djevojačkog prezimena Ciprijanovic, rođena je  27. siječnja 1945. godine u selu Rajić kod Novske. Pripadnica je prve generacije iseljenika. U Berlin je došla 1969. godine. Radila je kratko vrijeme u tvrtki Bosch a onda do mirovine u AEG.

Mira je bila dugogodišnja članica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Zajedno sa suprugom Fabijanom Fabom, djelovala je i s našim ljudima se u Hrvatskoj zajednici Berlin družila još od 1990. godine.

Bila je aktivan član Zajednice, vrlo angažirana u sakupljanju pomoći za Hrvatsku, naročito za Novsku, porušenu crkvu u Rajiću. Pokojna Mira je u …

više

NOMINIRANJE ZA VEČERNJAKOVU DOMOVNICU

NOMINIRANJE KANDIDATA ZA VEČERNJAKOVU DOMOVNICU 2021.

Prijedloge na Večernjakovu kuponu šaljite do 30. siječnja

prilog: Stipe Puđa

Subotnjom objavom prvog kupona započelo je ovogodišnje nominiranje kandidata u Večernjakovu izboru najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla.

Kupon za nominacije svakodnevno će se objavljivati jedino u inozemnom izdanju Večernjeg lista, i to do 30. siječnja. Do tada trebaju biti poslani kuponi s prijedlozima za nominacije, a nakon toga slijedi objava imena svih nominiranih i započinje glasovanje.…

više

KLASJE DUŠE

Miljenka Koštro, Klasje duše, Matica hrvatska, Čitluk, 2020.

tekst: Miljenko Stojić

U društvu oko nas stvari konačno sazriješe. Rasplamsala se borba između globalista i suverenista, teolozi kažu između dobra i zla. Skroz sam uvjeren da će dobro pobijediti.

Na tom tragu je i Miljenka Koštro u ovoj svojoj zbirci pjesama. Istina, ne progovara ona o tomu ovako očito, nego se drži svojih korijena. Negdje smo se rodili, negdje smo rasli, negdje smo se ispunjavali doživljajem svijeta. Ne može se to prebrisati krpom zaborava i proglasiti se »čovjekom bez granica«. Tek tada si ograničen, jer livadu bez ograde lako popasu.

U 6 ciklusa sabrala je Koštro mnogo toga. Zapravo, svaki ciklus proširen s još nešto pjesama mogao bi predstavljati jednu zbirku. Različiti su u sebi, iako svi imaju zajedničku nit koju bismo mogli nazvati: Na svom, takvom kakvo je.…

više