IMA SE, MOŽE SE

piše: Marija Juračić

Znate li tko je ćaća?

To je tip čovjeka koji ima moć provoditi svoju političku volju.  Za razliku od ostalih tipova na vlasti, koji također vole provoditi svoju političku volju, ćaća  se  brine o svojim podanicima sve dok ga slušaju.

On uzima i dijeli da se pokaže, da mu se dive i mala raja sitnoga zuba i povlašteni, visoko rangirani podanici.

Ćaća doslovno shvaća, pa već tu na Zemlji provodi onu  biblijsku misao: “ Tko ima, dobit će, tko nema, uzet će mu se.“

Čitam u jednom dnevnom listu kako smo, zahvaljujući ćaći,  preko noći postali bogata država koja čak i milijunaše časti otpisom dugova za režije. I treba tako. Nisu ti bogataši bez razloga postali bogati. Štede oni na svakom koraku pa im se kuna ne izvlači lako iz džepa. Kada ju moraju dati za vlastite troškove, doživljavaju nevjerojatne duševne boli. Kaže narod da kobru drže u džepovima. Iz tih razloga događa se tu i tamo da ne plate dugove, ali ne treba biti histeričan, platit će ljudi.

E, tu ste se prevarili. Neće, jer im je ćaća oprostio dugove. I treba. Ona sirotinja koja je od straha pred ovrhama poplaćala sve režije, sada se buni i govori: “Naše pare uzima i bogatima daje.”

Ma, kakve vaše pare? Pa vi para niste ni imali. Jedva ste skucali neku crkavicu, pa odmah jurite  platiti račune. Posebno vi penzioneri. Zašto ste tako nagli pa svaku uplatnicu odmah podmirujete? Ne volite biti dužni? Tako su vas odgojili? Posve pogrešno. Evo, da niste platili, sebi od usta uzimali, sada bi vam ćaća sve oprostio.

Ima taj čin i svoju moralnu poruku:

Ne plaćajte svoje obaveze, iako imate, čekajte dok se sirotinji stegne omča oko vrata pa ćete blagovati i s njenoga stola.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments