ČITAM NEPOŽELJNE

Tiha performativna akcija „Čitam“ u javnom prostoru,
Prostor: Trg bana Jelačića, Zagreb,
Vrijeme: Subota, 16.2.2019. od 10 do 11 sati,

 

tekst: Nikola Šimić Tonin

 

Zagreb/ Sudionici akcije uzimali su po jedan naslov s popisa „nepoželjnih“ za osnovnoškolsku (i/ili srednjoškolsku) lektiru te je čitali na glas (normalnim glasom, bez deranja) u javnom prostoru, raspoređeni na ključne punktove na Trgu bana Jelačića.

.
Akcija „Čitam“ dolazi kao reakcija na trenutni društveni moment u kojem se određeni naslovi za osnovnoškolsku i srednjoškolsku lektiru, prema prijedlogu Ministarstva obrazovanja, stavljaju na „dobru volju“ učiteljima i nastavnicima.

.
Cilj je ukazati kako je ovo samo dio kotačića promjena koje ministarstvo uvodi tiho i na „mala vrata“ , a dio je šire društvene slike i promjena koje su nestimulativne za autonomiju (u ovom slučaju profesora i nastavnika), pa samim time i bilo kojeg drugog društvenog, obrazovnog i kulturnog djelovanja i stvaralaštva.

.
Cilj ove akcije nije usmjeren isključivo na „nepoželjne“ naslove, niti je njen cilj djelovati u pravcu da oni postanu (ili ostanu) dio lektire. Taj je trenutak samo povod da se ukaže na širi društveni kontekst i stanje hrvatskog društva (i obrazovanja) te da se čuje glas „tihe“ manjine preko čijih će se leđa promjene prelomiti.

 HODOGRAM

9-9:50 h okupljanje u kafiću „Treehouse“ (Tkalča), dogovor i raspored po punktovima 10-11 h Čitanje:*svatko je donio sa sobom (bar) jedan naslov / *čitanje je naglas, ne preglasno, da nikoga ne uznemirava već samo da se da do znanja „da smo tu“ / *ako se knjiga u sat vremena pročita, kreće ispočetka / *svatko je čitao na svom punktu (kod sata, ispod bana, na tramvajskoj stanici…), a tijekom čitanja se i kretalo (po želji), mijenjale lokacije… fotografi su uredili pres materijale, akcija je medijski izuzetno propračena.
.
POPIS KNJIGA: 
Pripovijest o dr. Doolittleu / Miševi i mačke naglavačke / Mačak Džingiskan i Miki Trasi / Pinokio / Mali Princ / Plesna haljina žutog maslačka / Robinson Crusoe / Put u središte zemlje /Doživljaju H.Finna / Heidi / Pipi Duga čarapa / Ježeva kućica / Grga Čvarak / Smogovci / Srebrne svirale / Mi sanjamo u boji…

.
POPIS SUDIONIKA:
Katarina Arbanas (…), Mario Kovač (Dnevnik Anne Frank) Ana Katulić (Mali Princ), Nina Plakatić (….), Karmen Sunčana Lovrić (Plesna haljina žutog maslačka), Ruža Martić (Mi sanjamo u boji – Nikole Šimića Tonina) i…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments