U LEIPZIGU SE ČITA!

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U LEIPZIGU
Otvoren je 20. po redu Međunarodni sajam knjiga u Leipzigu. Sajam traje do nedjelje. Zemlja domaćin je ove godine –Srbija, koja se predstavlja sa 40 pisaca i 27 prijevoda.
Na istočnonjemačku proljetnu smotru knjiga iz Hrvatske je stiglo osam pisaca: Ivana Simić Bodrožić, Ivana Šojat Kuči, Dalibor Cikojević, Nikica Gilić, Nada Gašić, Olja Savičević Ivančević, Edo Popović i Marinko Košč.
Međunarodni sajam knjiga u Leipzigu je s preko 2000 izdavača iz 39 zemlja i oko 156.000 posjetitelja jedna od najvećih manifestacija takve vrste na svijetu.
Povijest Sajma knjiga u Leipzigu usko je povezana s konkurencijem većeg i međunarodno poznatijeg sajma u Frankfurtu na Majni. Najkasnije od sredine 17. stoljeća Leipzig je Frankfurtu preoteo primat najvažnijeg knjiškog sajma. Frankfurtska konkurencija je u 18. stoljeću na neko vrijeme čak i zatvorila vrata.
Promjenu odnosa donio je tek Drugi svjetski rat i njegove posljedice. Nakon razdvajanja Njemačke, leipziški sajam, koji se našao u DDR-u,  pada u zaborav a frankfurtski doživaljava renesansu. Nakon njemačkog ujedinjenja 1990. postojala je čak inicijativa da se sajam u Leipzigu u potpunosti ugasi.
Za spas Leipziškog sajma najzaslužniji su članovi  “Burzovne udruge njemačkih knjižara” koji su donijeli odluku o ulaganju u Lepzig.
Međunarodni sajam knjiga u Leipzigu, sajam je s dugom tradicijom. Ovdje se već stoljećima trgovci, izdavači i tiskari sastaju kako bi sklapali poslove a 1825. je upravo ovdje i  utemeljena  “Burzovna udruga njemačkih knjižara”.
Leipziški sajam se eto održao na zadovoljstvo čitalačke publike i izdavaštva. U darovima njegova 20. izdanja, možete uživato do 20. ožujka.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments