DEMOKRATSKI SUSTAV RH

tekst: Marko Jareb
U RH ima preko 14 tisuća doktora znanosti. Svaka doktorska disertacija bi trebala dati neko novo otkriće u svojoj grani.

Prosječno godišnje u RH doktorira oko 850 osoba, po čemu je ona svrstana na začelje europske ljestvice. Veliki broj doktora znanosti su nezaposleni u RH.

Polja samih doktorskih disertacija u RH su: humanističke znanosti, biotehničke znanosti, tehničke znanosti, društvene znanosti, prirodne znanosti, biomedicina i zdravstvo, umjetničko područje te interdisciplinarna područja znanosti.

Svako područje ili grana znanosti daju doprinos razvoja društva na svoj način. Najveći broj doktora znanosti zaposlen je u djelatnosti obrazovanja. Mladi doktor znanosti zaposlen na fakultetu ima plaću, isto kao i blagajnik u Hrvatskim autocestama.

Zašto znanost slabo sudjeluje u razvoju društva u RH?

Je li razlog tome što nema strategije za istu?

Koliko bi ona bila učinkovitija da je napisana kroz deset točaka na jednom listu papira?

Nedavno je obranjena doktorska disertacija u RH na temu „Vlada demokratskog jedinstva“, na polju humanističkih znanosti.

Je li ta doktorska disertacija „dokaz demokratskog sustava“ u RH?

Koliko je u doktorskoj disertaciji  pokazano na čiju je inicijativu promovirana Vlada demokratskog jedinstva, odnosno velike koalicije zbog ratne pogibelji RH?

Ima li ikakvih inicijativa u znanosti RH da se napiše doktorska disertacija na temu „Ekonomska politika za izlazak iz gospdarske krize RH“?

Hoće li netko postati doktor znanosti u RH na potonju temu ili već postoje na sličnu temu?

Jesu li, ako postoje, dale nekakav rezultat za gospodarski oporavak RH?

Je li i za gospodarski oporavak RH potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka RH, kao i u ratno vrijeme, Vlada demokratskog jedinstva?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments