NE TREBA NAM ZAKON O ISELJENIŠTVU!

RAZGOVOR S DRAGUTINOM LESAROM
razgovarao: Emil Cipar

Izbori bili i prošli i rezultat je svima poznat. Skoro niti jedna stranka nema razloga za slavlje, niti treba biti nezadovoljna porazom. Za „kukuriku“ dolazi teško vrijeme „znoja i suza“, a za HDZ je to izvanredna prilika za novi i pošteni početak. Birači su kaznili njihove „duge prste“ i lopovsku politiku, ali desnica je itekako potrebna u hrvatskom društvu.

Ipak jedna stranka i jedan čovjek, apsolutni su pobjednici ovih izbora. Dragutin Lesar i njegova stranka sa kompliciranim nazivom „Hrvatski laburisti – stranka rada“ pronašli su put do velikog dijela one nezadovoljne većine biračkog korpusa. Izborili su pobjedu bez gotovo ikakve infrastrukture, govoreći ljudima razumljivim jezikom i govoreći o problemima koji ih tište danas ne ganjajući pritom duhove iz povijesti.

Izborili su šest mjesta u Saboru. Osim iskusnog Dragutina Lesara, ostala mjesta će popuniti apsolutni početnici u politici. Nužno je to osvježenje za hrvatsku demokraciju i prilika svima za novi početak.

Hrvatsko iseljeništvo ima priliku ..nadamo se, uključiti se u novi demokratski život hrvastke države. Prilika je to za veliku većinu onih koji se do sada nisu slagali sa izrabljivačkom politikom HDZ-a. Nadamo se da će laburisti vrlo brzo uspostaviti kontakte sa Hrvatima koji su aktivni u njemačkoj politici, izvan struktura CDU-a.

„Hrvatski glas Berlin“ čestita hrvatskim laburistima pobjedu i obećava da će s posebnom pažnjom pratiti njihov rad u Saboru. Napominjemo da mi nismo glas Hrvata koji imaju dvostruko pravo glasa, nego govorimo u ime Hrvata koji u zemlji u kojoj žive nemaju pravo glasa.

Predsjednika stranke zamolili smo za odgovore na par pitanja:

-Gospodine Lesar jeste li računali sa 6 mjesta u Saboru?

-Prvo, naša stranka se zove Hrvatski laburisti – Stranka rada i ne vidim što je tu komplicirano.
Drugo, imamo  snažnu infrastrukturu od 87 ogranka i 13 županijskih organizacija i sada već 5 000 članova.
Prije izbora računali smo na 6-7 mandata. Taj sedmi nam je izmakao za 524 glasa u 3. izbornoj jedinici i to zbog Dhontovog računa.

-Kakvi su to ljudi koji će ih s vama dijeliti?

-Izuzetno pošteni, marljivi i vrijedni ljudi. Nikola Vuljanić bio je zastupnik u 5. sazivu i ima jako puno iskustva. Nansi Tireli pak ima iskustva rada u lokalnoj samoupravi. Branko Vukšić je poznati novinar.

-Kakva je vaša suradnja sa lijevo orijentiranim Hrvatima u inozemstvu?

Mi ljude ne dijelimo na lijeve i desne nego na poštene i lopove. Imamo članove i u inozemstvu, a posebno su nam drage čestitke pristigle iz Novog Zelanda, Australije, Kanade, Švedske… Do sada nismo razvijali neke posebne kontakte  jer za to nismo imali vremena.

Kako Hrvati u inozemstvu mogu pomoći u razvoju Hrvatske?

Ne vidim nikakav  poseban način.

Hoćete li imati svoga čovjeka u Odboru za iseljenike?

O popunjavanju radnih tijela u Hrvatskom saboru tek predstoje razgovori  na relaciji oporba-vlast.

Treba li nam Zakon o iseljeništvu?

Ne.

Hoćete li i vi dijeliti Hrvate na ustaše i partizane?

Mi se ne bavimo povijesnom ideologijom. To je nanijelo veliku štetu domovini.

Što vi očekujete od EU?

Ništa.

Imate li vi osobno nekoga iz bližeg socijalnog okružja na radu u inozemstvu?

Imam.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Gospodinu Lesar-u i njegovoj stranki

slijedi i moja iskrena čestitka

„Hrvatski laburisti – stranka rada“smatram da je to dobra sprega.. uz SDP..uz našu zajedničku potporu..i volju svojih građana..mogli bi dosta toga povući.