PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA U GOSTIMA …

KLAPSKA PJESMA U SRED NJEMAČKE METROPOLE
tekst i foto: Sonja Breljak
Brelin/ U višednevnom službenom posjetu Njemačkoj je od danas Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora sa suprugom Gerdom Marijom Bebić.
U delegaciji Hrvatskog sabora koja je stigla u Berlin, zajedno s predsjednikom Sabora, je i Željka Antunović, dopredsjednica Hrvatskog sabora i Marijana Petir, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora te drugi suradnici iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Prvoga dana  boravka u Berlinu, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić  sastao se s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom. Na sastanku se razgovaralo o međudržavnim odnosima između Hrvatske i SR Njemačke, parlamentarnoj suradnji, pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom te regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Zahvalivši tradicionalno dobrim međudržavnim odnosima i dugogodišnjoj političkoj potpori Njemačke hrvatskom putu u Europsku uniju, predsjednik Sabora je izrazio nadu da će Hrvatska i u završnoj fazi pregovora imati njemačku podršku.
-Njemačka sa zanimanjem i neskrivenim simpatijama prati pregovore Hrvatske s Europskom unijom …izjavio je Lammert, naglasivši kako su u Izvješću o napretku RH iz prosinca 2010. uz velik napredak koji je Hrvatska postigla na brojnim područjima, zabilježeni i određeni strukturni deficiti koje Hrvatska mora riješiti prije ulaska u Europsku uniju, a to su neovisnost pravosuđa, reforma državne uprave te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.  Tijekom dana predsjednik Sabora Luka Bebić s izaslanstvom sastao se i s državnim ministrom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Wernerom Hoyerom.
Potom je predsjednik Sabora boravio kao gost  u zgradi Veleposlanstva RH u Berlinu. Na poziv veleposlanika dr. Kovača na ovom susretu našli su se predstavnici hrvatskih udruga i društava, te Hrvatske katoličke misije Berlin iz koje su stigli župnik, fra Petar Čirko i fra Stipe Čirko. Goste iz Hrvatske i ovom su prigodom pozdravile „note uhu ugodne“, točnije zapjevala je klapa  Berlin. Potom je veleposlanik dr. Kovač održao „pozdravno slovo“ istaknuvši zadovoljstvo posjetom iz Domovine.
-Svima vama hvala na dolasku. Predsjednik sabora je u Berlinu na poziv predsjednika Bundestaga, Norberta Lammerta. Ovo je jedan vrlo važan posjet za našu zemlju. Jer pored vlade i predsjednika Republike imamo i Hrvatski Sabor koji je zadužen  za održavanje demokracije u našoj zemlji i koji inkarnira stoljetnu hrvatsku  državnost. Demokracija i parlamentarna diplomacija su vrlo važne stvari, to je danas rekao i dr Lammert.  Pored Berlina bit ćemo u Düsseldorfu i Hessenu. Hrvatski sabor želi suradnju s Njemačkom  proširiti. Danas je bio jako dobar razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova. Tamo je rečeno:
-Naši hrvatski prijatelji  su na putu u EU. Uvjeren sam da će se ova useljenička prijateljska  priča i dalje nastaviti. Njemačka će Hrvatsku na ovom putu i dalje podržavati. Veselimo se da ćemo Hrvatsku uskoro i primiti u EU, rekao je Hoyer u Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova. To govori kako je važno imati posjete na toj razini, jer svaki posjet je novo razvijanje odnosa.
Danas su i Nijemci primjetili  da smo u nekim segmentuma ispred zemalja zapadne Europe i ispred i ove zemlje. A to je nazočnost žena u politici. A to jest tako. I ovdje je od devet članova delegacije, šest žena. Dakle, Hrvatska je vrlo napredna zemlja
…rekao je dr Kovač … izazvavši ovim riječima smijeh prisutnih …te je  nastavio:
-Ovdje je s nama i  klapa Berlin koja nam je vrlo vjerna, uvijek se odaziva na naše pozive. Imamo i dobru suradnju snašim ugostiteljima. I večerašnju okrjepu su  pripremili predsjednik  udruge Tijarica Ivan Sučić, gospodin Tokić iz restorana  Dalmacija  i gospodin Kozina iz restorana  Adria,  rekao je Kovač i zamolio za par riječi  i predsjednika Hrvatskog sabora, Luku Bebića.
–Hrvatski sabor …mi nosimo na svojim leđima njegovu tradiciju. Imao je nekad veće, nekad manje ovlasti  ali je uvijek nosio povjesnu spoznaju hrvatske državnosti. Danas možemo kazati da mi, moderna Hrvatska , koja je slobodu krvlju platila, to može zahvaliti i  pomirbi, domovine i iseljene Hrvatska. Mi smo prevladali te razlike i to je naša velika stečevina. Da nije bilo te pomirbe, ne ideološke nego pomirbe ljudi ne bi imali našu državu. Za hrvatsku državu su se borila i djeca i unuci, ustaša i partizana, i jednih i drugih. U Hrvatskom saboru postoji više stranaka, a u pogledu  NATO-a, ulaska HR u Europsku Uniju, vanjske politike i obrane postoji politički konsenzus više stranaka. Mi smo prevladali te razlike koje su prije rezultirale time da nije bilo Hrvatske. Mi nemamo pravo nikada  pustiti naš jezik, povijest i kulturu. Nije Nijemac manje Nijemac zato što je u Europskoj Uniji,  zašto bi to Hrvat bio?! Nastojimo svjesni  svojih dalekih korjena, ne ići kao mali od kužine nego podignuta čela. Antej, lik iz mitologije, borio  se s Herkulom, nosili se, oba junaci. Anteja je rodila božica zemlje Gea, Kad bi dotakao zemlju –majku, dobio bi snagu. Znate kako ga je Herkul ubio? Podigao ga je u zrak, odvojio od zemlje-majke, i udavio. Ako i mi ne budemo imali dodir s majkom zemljom, propašćemo. Vama želim da barem jedanput godišnje odete tamo odakle su vaši stari. Neka i Europe, slavimo je, ali mi smo u toj  Europi sa svojim  imenom i prezimenim. Želim vam svako dobro, da se često okupljate   i  po koju  i zapjevate, rekao je u Berlinu Luka Bebić te potom pjevao s klapom Berlin i neformalno razgovarao s berlinskim Hrvatima. Luka Bebić je ovom prigodom hrvatskom veleposlaniku dr Kovaču darovao knjigu, Povijest Hrvatskog sabora. Posjet delegacije Hrvatskoga sabora  nastavlja se narednih dana, do petka, u Berlinu,  Düsseldorfu i Hessenu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments