KRIVOTVORITELJI I ĆORAVI GULAŠ

piše: Marija Juračić
Pita me zet kakav mi je to gulaš bez mesa, a ja kažem – ćoravi gulaš.

Zet onda kaže da je to  krivotvoreni gulaš, nešto što samo figurira kao gulaš, ali on to nije.

Moram braniti moj gulaš pa mu velim da se u Lijepoj Našoj nabrao lijep broj ćoravih gulaša, odnosno krivotvorina svih vrsta pa mogu i ja krivotvoriti jedan ćoravi gulaš, koji i nije prava krivotvorina jer u svom imenu otvoreno navodi da jest. To je kao da na nekoj svjedodžbi piše krivotvorena svjedodžba 4. razreda

I tako smo počeli razmjenjivati saznanja o raznim lažnim svjedodžbama, diplomama, vozačkim dozvolama, poreznim prijavama…

Kaže zet da je neki tip na poreznoj prijavi krivotvorio vlastito dijete. Naime, virtualno ga je stvorio, napravio mu je profil, izmislio ime, datum rođenja i na njega dobio poreznu olakšicu. Ne zna se je li majci odnio cvijeće u rodilište, ali to je sporedna i osobna stvar.

Spominjem zetu kako lažnjaci masovno izranjaju na površinu, pa sad prepisivači diplomskih radova prema njima izgledaju kao mala, naivna djeca. Oni su se  trudili prepisati nečiji diplomski rad pa im je bar naslovnica rada bila originalna. Nešto njihovo, neki njihov doprinos znanosti ili kulturi. .

A ovi, bez truda, hop, uskoče u željeno zvanje i onda prosipaju svoju stručnost po cijeloj Lijepoj Našoj. Prije se dokopaju diplome, nego što ja zgotovim moj ćoravi gulaš.

Pomalo sam ogorčena na tu žgadiju, a moj zet onda odluči dotući  moj osjećaj pravednosti:

I znate što, punice? Neće oni ni jedan dan sjediti u zatvoru, jer su uglavnom u trenutku otkrivanja, njihovi postupci već u  zastari. Takvi su nam zakoni. Ćoravi. Jedan zakon kaže da za ta djela počinitelj može dobiti kaznu do pet godina, a drugi kaže; djela za koja je predviđena kazna do pet godina zatvora, odlaze u zastaru nakon pet godina od počinjenja djela, a ne od njegovog otkrivanja. Ćorava posla.“

I sad, kako lažnjaci ne bi ostali nekažnjeni, a bojeći se da drugi lažnjaci koji bi ih po službenoj dužnosti morali kazniti, to ne znaju, javno spominjem zakon o lažnom predstavljanju po kojem oni  ipak mogu dobiti godinu dana zatvora. I povremeno, ćoravi gulaš za sjećanje na učinjeno.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
5 years ago

Dokle će got biti rupa u zakonu, biti će i ćoavih gulaša.

Peki
5 years ago

Lako za kažnjavanje griješnih, to je forme radi, ali upravo jedna osoba mi šapnula, što će biti s onim bivšim učenicima, studentima koji su položili predmete krivotvoritelja dokumenata s jednom od pozitivnih ocijena.
Hoće li, ili je, na snazi “porihtajmo sve, bez gužve (neka idu samo odabrani), a mi smo na konju”. Govorim o onima koji nisu znali za tuđe grijehe.

Obožavam gulaš (nisam lažnjak ni lažnjakov naum) i ne odajem počast kraljevskoj obitelji “House of Orange”. Može li bez narančaste boje, Bog te blagoslovio (u gulašu).
Amen

Ljerka Varga
Ljerka Varga
5 years ago

Takvi su mi najdraži. He , he ima ih experata…ja pišem, ti pišeš, oni izdaju knjige, kradu ideje, mašu ostvarenjima i kite se tuđim perijem…Lažnjaci! i sve ih ima više i sve su češći…Pa je prema takvim uradcima, “ćoravi gulaš” mila majka…
I gle čuda svi ih hvale, tapšu po ramenima…plješću.
A mene sram.