TKO JE JAMIO, JAMIO

piše: Marija Juračić
Sjećate li se onog saborskog zastupnika koji je u Saboru izjavio: “Tko je jamio, jamio!“ ?

Mislim da je ta izjava dala kompletnu sliku svih društvenih odnosa u Lijepoj Našoj. Nepobitna je to i cjelovita ekonomska analiza za koju  autor svakako zaslužuje titulu počasnog doktora ekonomije.

Teorija je to koja se sada potvrđuje i u praksi. Priznala ju je i naša Vlada i potvrdila novim zakonom u sklopu svoje porezne reforme.

O čemu se radi?

Radi se o nagrađivanju sposobnih. Naime, ako nečija imovina bode oči toliko da je i naivcu jasno da tu postoji nesrazmjer između osobnog dohotka i imovine, sada pod sumnju dolazi samo imovina stečena u posljednjih šest godina. Sve ono što je stečeno koju godinu ili samo koji dan prije, ne podliježe nikakvoj sumnji. Rekao bi naš dobroćudan narod: Pojeo vuk magarca – čemu je spomenuti sabornik dao znanstvenu, ekonomsku potvrdu – Tko je jamio, jamio!

Ne znam shvaćate li dalekosežnost dobrobiti ovog zakona?

Nitko više ne mora odgovarati na pitanje: „Odakle ti prvi milijun? Kako si stekao imovinu koja vrijedi deset puta više od tvojih primanja?”

Intimna su to pitanja i nije red da ih postavljamo.

Osim toga, Vlada je ovim potezom smanjila privredni kriminal, po mojoj slobodnoj procjeni, bar za 80%. Ovim zakonom je odredila da je sve, što je stečeno šest godina prije, legalno i ne podliježe nikakvom ispitivanju. Mudar i hvalevrijedan potez.

Zamislite, zaspite u korumpiranoj, lopovskoj sredini, a probudite se u čistoj, uljuđenoj, poštenoj. A sve zahvaljujući mudrom zakonu. Odmah ste sretniji i lakše dišete.

No, onaj prokleti, sumnjičavi dio mene ne da mi mira. Usisava mi lude scenarije u glavu pa odmah zamišljam mogući tijek najnovijih zbivanja. Posve ludih i nevjerojatnih. Evo scenarija:

1. Netko utjecajan zna gdje su na sigurno sklonjene milijarde kuna.

2. Donosi se zakon o zastari utvrđivanja nesrazmjera između vrijednosti imovine i primanja, nakon 6 godina od ulaska  vlasnika u posjed imovine.

3. Hapse se sumnjivci.

4. Slijedom novog zakona osumnjičeni se puštaju na slobodu.

I, sada ne znam, je li sve to slijed (ne)sretnih okolnosti ili nastavak priče na temu – tko je jamio, jamio je?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
5 years ago

Tko je jamio je jamio poznata mi je ta priča od davnina,a tko nije jamio, svaka mu čast.Moći će i dalje mirno da spava.

Ljerka Varga
Ljerka Varga
5 years ago

Eh da, pojeo vuk magarca…zaštićen je svim sredstvima i
neka se netko usudi na odstrel…”Zakon” je zakon, a magarac mrtav, nema.Znači sve je sigurno: vuk koji je pojeo magarca, milijarde koje se kote na stranim računima i onaj “tko je jamio”. Živjeli! Kaj pijete?…@ljv