PRAVIMO SE ENGLEZI

piše: Marija Juračić

Kada 14% maturanata ne napiše esej, onda to školske vlasti konstatiraju, ali nam ne podastiru relevantne podatke. Ne kažu nam o čemu su maturanti trebali pisati, naime, koliko im je tema eseja bila bliska? Je li se ona odnosila na Janeza Svetokriškog ili možda na školski sustav kojeg su maturanti dio? O tome ne govore. Prave se Englezi.

Ja sada ne znam je li vama poznato značenje izreke – “praviti se Englez”, izreke koja je vjerojatno nastala u ono kolonijalno doba kada su Englezi vladali s pola svijeta. Izreka je značila da netko dobro zna što vi govorite i radite, ali ga nije briga pa ne reagira na vaše zahtjeve. Kao da ih nema. Kao da vas nema. Tako su postupili i učenici. Pravili su se Englezi pa nisu pisali ono što nije bilo obavezno, što im je moglo samo poboljšati ocjenu.

A koga briga za ocjenu kada ona ne utječe na daljnji životni put, kada su na tom putu važniji razni rodijaci, politički poeni, društveni položaj roditelja…

Možda bi izreka pala u potpuni zaborav da je nisu podgrijale neke televizijske kuće  koje prvo donesu paničarsku vijest da u Lijepu Našu stižu Englezi, koji su ukinuli gotovo sve epidemiološke mjere, a onda zašute o tome. Prave se Englezi.

A ja Englezima dajem za pravo. Ne u svezi kolonijalizma, jer to je bila gadna epoha,  nego u svezi epidemioloških mjera. Nije uloga države da bude tutor svom stanovništvu, već da mu omogući dostatnu sigurnost. Cjepivo je donijelo tu dostatnu sigurnost i tu uloga države prestaje.  A što se dio stanovništva pravi Englezima… neka. To je njihovo pravo.

No, postoji i pravo onih drugih da  se vrate demokraciji, životu… da  prestanu biti taoci svačijih interesa… A ako se neka baba mojih godina ne želi cijepiti, što onda?…

Sjetite se scene filma „Kako je počeo rat na mome otoku“. Što je učinio sin babe koja je legla pred kamion? I sjećate li se kako je baba žustro đipnula nakon njegovih riječi? Nije joj ni na kraj pameti bilo da ostane ležati i da se pravi Englez.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ljerka VARGA
ljerka VARGA
2 years ago

Biti Englez raskuštran, pravi se Englez, a i Englezi prve se Englezi!!!
A i Corona Delta se pravi Englez…