SVIJEĆA ZA NAŠU GOSPU IZ PARIZA

tekst i foto: Sonja Breljak... foto album

IMG_4775Berlin/ Kad sam s proljeća 2014. godine boravila više dana u Parizu, posjetivši s mlađom kćerkom, stariju koja je provodila studijsku godinu na Sorboni, potanko i s uživanjem, obiđoh grad i njegove znamenitosti ….

U jednom od tri zapisa koja tada objavih iz Pariza, stajalo je, između ostalog i sljedeće:

Poslije Louvra, odvezosmo se do Seine pa prošetasmo do crkve Notre Dame.

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame je katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji (u prijevodu Naša gospa od Pariza) sagrađena u visokogotičkom stilu na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu. Gradnja katedrale Notre-Dame de Pariz započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njezina prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo  vitraža, potpuno opravdavaju njezin status “najpopularnije” crkve u Francuskoj. Katedrala je petobrodna, duga je 130 m široka 48, a visoka 36 m, opisuje sveznajuća wikipedija.

294E, tako, u toplu danu, a takvo vrijeme nas je pratilo sve dane, stigosmo pred ovu ljepoticu. Predivno pročelje, neponovljiva arhitektura, skoro nježne, filigranske izrade vanjskih ukrasa.

Ulaz u crkvu se ne naplaćuje. Unutra je svježe. I puno ljudi. -Molitva je, molimo tišinu, piše kod ulaza. I tišina je. Neki obilaze kipove, šeću duž crkve, fotografiraju, drugi se klečući mole. I nitko nikome ne smeta.

Zapalih svijeću za naše pokojne. I ponesoh jednu za uspomenu. Na njoj je Marijin lik. U naručju joj Isus. Piše: Chathedrale Notre Dame de Pariz…

290Dok sabirem ove redove napisane svojevremeno nakon posjete Notre Dame, pratim posljednje, noćne vijesti vidjeti i čuti je li, nakon onih strašnih slika, uistinu spašena konstrukcija i sadržaj ove crkve koju godišnje posjeti preko 13 milijuna turista.

Ova katedrala koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.

Notre Dame je spomenik svjetske baštine, jedan od simbola Francuske, europske kulture te kršćanskog nasljeđa.

Posljednje vijesti govore, o dvije trećine uništenog krova, uništenom središnjem tornju, o nemjerljivoj šteti ove kulturne baštine. Dok pišem ove redove, u vjeri da u svemu zloga ima i nešto dobroga te nema ljudskih žrtava, zapalih svijeću iz crkve Notre-Dame za Našu Gospu iz Pariza.

300

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments