PREDSTAVLJENA “TEŽINA STVARNOSTI” JANA BOLIĆA

Svjetski dan knjige 2019., Noć knjige u Kući Šenoa, 23. travnja 2019.

tekst i foto: Rozalija Marija Vrček
 s lijeva na desno, Marissela Bolić (majka), Jan, gost večeri, glazbenik Zvjezdan Ružić, glumac i spiker Dubravko Sidor i urednica, predstavnica izdavača, Sandra Pocrnić MlakarZagreb/ Povodom Svjetskog dana knjige 2019., 23. travnja je u Kući Šenoa održana manifestacija “Noć knjige” predstavljanjem mladog pisca, Jana Bolića, autora nekoliko knjiga, njegovim romanom “Težina stvarnosti”.

U ugodnoj, prisnoj atmosferi, gospođa Jasmina Rais, voditeljica i vlasnica “Kuće Šenoa”, prostora u rodnoj kući Augusta Šenoe posvećenog knjigama, umjetnosti općenito, predstavila je publici nevjerojatnu osobu, mladog književnika bujne, strastvene mašte, oblikovane u precizan, intrigantan stil pisanja.

Njegove rečenice su jasne, slijede ritam bez nepotrebnih pauzi, neopterećene suvišnim detaljima a opet obiluju atmosferom koja dočarava vizualno i slušno stanje prirode, stvari i ljudskog duha.

Roman “Težina stvarnosti” je kriminalistički roman svijeta zastrašujuće ljudske izopačenosti, umorstva koje pokušava riješiti detektiv John Monroe, sasvim netipičnih osobina policajaca.

John poznaje duhovne tehnike meditacije, zena, uvid u ljudsku psihu, pomoću kojih rješava gnjusne zločine.

Čitajući roman, zaboravljate da se radi o krimi-literaturi. Bolić ocrtavanjem likova, njihovih stanja, ritmom radnje zadaje nove standarde i stoji suvereno na najvišoj ljestvici suvremene hrvatske proze.

Jan Bolić boluje od spiralne mišićne atrofije, bolesti koja mu je toliko onemogućila normalan život da može pisati samo jednim prstom.

Ali njegovo pisanje nije određeno ni podređeno njegovoj dijagnozi. I ovaj roman napisan je na takav način, a koliko smo obaviješteni, već piše sljedeći o doživljajima detektiva Johna koji se BORI protiv droge, prostitucije i korupcije koji će biti stavljen na kušnju ovaj put u Hrvatskoj, u Rijeci.

Jan otežano govori, predstavile su ga publici njegova majka Marisstella Bolić i urednica izdanja i nakladnika Beletre, Sandra Pocrnić Mlakar u obliku kratkog intervjua.

Njegov nevjerojatan duh, nesalomljiv, inteligencija i znatiželja pokazuje čovjeka velikih talenata koje on pretače u najveću ljubav, pisanje.

Ima 23 godine i pripada grupi ljudi kojoj zbog nevjerojatno nemušte odluke hrvatskog Ministarstva zdravstva nije omogućeno da se liječi lijekom “Spinraza” jedinim pouzdanim načinom zaustavljanja progresivnog tijeka bolesti. Naime, na lijek imaju pravo samo osobe do 18 godina starosti. U samoj Hrvatskoj, od te rijetke bolesti boluje u stvari vrlo mali broj ljudi.

Ja ne znam koliko košta lijek, ali znam da ljudski život cijenu nema.

Jan ima šanse postati veliki pisac, možda je upravo on taj koji udaljen svojim godinama od ratnog kaosa ovih prostora može postati novi Tolstoj i riječima oživotvoriti rečenicu “Povijest je ipak učiteljica života”.

Imamo li  suosjećanja, sabranosti i snage ponovo se ujediniti i učiniti nešto dobro?

Ta dobrota može saživjeti u nama samima bez obzira na sva politička previranja i nelogičnosti s kojima se svakodnevno svi susrećemo.

Sam događaj “Noći knjige” je bio oplemenjen sugestivnim plemenitim glasom Dubravka Sidora, poznatog hrvatskog glumca i spikera Hrvatskog radija (on već godinama surađuje sa Društvom slabovidnih osoba) pružajući nam užitak čitanjem dijelova romana.

U prekrasno uzdušje koje je vladalo u domu Šenoe (za što je zaslužno nesebično angažiranje gospođe Rais koja uvijek koristi priliku promovirati mlade umjetnike) savršeno se uklopilo muziciranje još jednog mladog čovjeka, Riječanina, glazbenika međunarodne reputacije, Zvjezdana Ružića.

Koristeći darovanu zvučnost starog klavira ugođenog na topao i baršunast “a1” od 438 hz (današnji instrumenti ugađaju a1 na 440 hz čineći ga prodornijim i reskijim) temom iz serije o slavnom detektivu Herculu Poirotu uveo nas je u krimi-atmosferu, a zatim malo “spustio” tenzije tokom večeri, svirajući svoju novu kompoziciju “Delightful F”, meditativnu, nježnu, posvećenu ljubavi a samim time i životu.

Bila bi velika šteta da Jan  ne dobije priliku predstaviti sebe i svoju riječ u Berlinu  i drugdje u svijetu, on je pisac kojeg se ni jedna zemlja ne bi stidjela.

Promocija njegove riječi značila bi i promociju Hrvatske, male zemlje velikog srca.

 s lijeva na desno, Marissela Bolić (majka), Jan, gost večeri, glazbenik Zvjezdan Ružić, glumac i spiker Dubravko Sidor i urednica, predstavnica izdavača, Sandra Pocrnić Mlakar

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments