TKO JE BILA LEA DEUTSCH

Dr. Martina Bitunjac:  “Od dječje zvijezde do žrtve holokausta”.

tekst i foto: HGB/ S.B.

Berlin/ Predavanje naslova “Od dječje zvijezde do žrtve holokausta” u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu održala je dr. Martina Bitunjac iz Centra za europsko-židovske studije Moses Mendelssohn na Sveučilištu u Potsdamu, autorica knjige o životu židovsko-hrvatske glumice Lee Deutsch.

U uvodu predavanja kratko je govorio Domagoj Marić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu. Marić je pozdravio nazočne i u ime odsutnog veleposlanika Gordana Bakote, izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti predstaviti povjesničarku i autoricu knjige o Lei Deutsch upravo u godini u kojoj Hrvatska predsjeda međunarodnim odborom za očuvanje uspomena na Holokaust.

Potom je o dr. Martini Bitunjac i ustanovi kojom ravna govorila prof. dr. Miriam Rürup, ravnateljica Centra za europsko-židovske studije Moses Mendelssohn.

Martina nije samo kolegica već je i ona koja u našem Centru u stvari brine da je to Centar za europske studije. Moses Mendelssohn centar je istraživački centar sa sjedištem u Potsdamu i postoji već 30 godina. U podnaslovu ima europsko-židovske studije. Većinom su kod nas povjesničari, književni znanstvenici, sociolozi i slični stručnjaci koji se najviše bave njemačko-židovskom povješću. Martina Bitunjac je više godina u Moses Mendelssohn centru, duže nego ja, ja sam tamo dvije i pol godine zaposlena kao ravnateljica, i kod nas je u više raznih oblasti aktivna, između ostalog i kao glavna urednica Časopisa za religiju i duhovnu povijest. Martina nije sam urednica već i povjesničarka koja se oslanja na vlastita istraživanja. Posebno joj na srcu leži životopis Lee Deutsch koja je bila mlada glumica i koja je tragično završila, umorena je. Pored istraživanja, a u to spada i ova večer, potrebno je i da o tome spoznaju dobije i šira javnost.

Prof. dr.  Rürup je naglasila kako je Martina Bitunjac i autorica trojezične izložbe o Lei Deutsch i kako radi i na novim projektima o Židovima u Osmanskom carstvu te o židovskoj kulturi i kako se s njom ophodi na području bivše Jugoslavije, te je  na kraju istaknula i vlastitu zainteresiranost za predavanje dr. Martine Bitunjac o životu i sudbini Lee Deutsch, jer ga prije niti ona nije čula. 

Dr. Martina Bitunjac je zatim u polusatnom predavanju opisala i fotografijama prikazala sve što se moglo prikupiti, istražiti i spoznati o velikom glumačkom uspjehu zagrebačke djevojčice Lee Deutsch, gumačke zvijezde, “čuda od djeteta” kako su je svojevremeno nazivali, čiji se životni put radi njenog židovskog porijekla i rasnih zakona donesenih i sprovedenih u djelo u vrijeme NDH, pretvorio u tragediju u kojoj je Lea umorena u Aušvicu iz kojeg se, od cijele obitelji, spasio samo njen otac.

Publika je s pažnjom pratila ovu zanimljivu i tužnu priču o životu Lee Deutsch o kojoj je dr Martina Bitunjac pisala u knjizi na njemačkom i hrvatskom jeziku, nedavno predstavila i u Zagrebu trojezičnom izložbom, te prezentirala i osvijetlila i predavanjem u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

Nakon predavanja, druženja i razgovora s publikom, dr. Martina Bitunjac nam je izjavila sljedeće:

Zahvaljujem Veleposlaniku Gordanu Bakoti i savjetniku Domagoju Marić na pozivu da održim predavanje o našoj slavnoj glumici Lei Deutsch koja je nažalost postala žrtva Holocausta. Prije točno 80 godina, u svibnju 1943., Leu Deutsch, nekoć slavno čudo od djeteta, ustaše i nacionalsocijalisti ubili su samo zato što je bila Židovka. Postala je žrtvom antisemitske i rasističke politike istrjebljenja kao i jedan i pol milijuna židovske djece i mladih. Prije mjesec dana smo (u suautorstvu s profesorom Damirom Agičićem, op.u.) otvorili trojezičnu izložbu o Lei Deutsch u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu a planiramo ju prikazati i na drugim mjestima u Njemačkoj u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Berlinu, pa u Poljskoj i kasnije i u Italiji. S time želimo podići svijest o ovim senzibilnim temama, posebno među mladima, u vrijeme kada je sve manje i manje svjedoka. U tom smislu mi je drago da se moja knjiga o mladoj glumici, koja je prvo izašla na njemačkom jeziku, već čita u različitim školama u Hrvatskoj.

Martina Bitunjac je rođena u Njemačkoj i dijete je naših iseljenika, druga iseljenička generacija. Mama Barica koja je s punim pravom s  ponosom pratila kćerkino predavanje u Veleposlanstvu i tata, pokojni Ivan Bitunjac, iz Slavonskog Broda su svojevremeno, sedamdesetih godina, došli za Njemačku i bili članovi i aktivisti humanitarnog udruženja a pokojni Ivan i dugogodišnji predsjednik Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V.

Na kraju predavanja u Veleposlanstvu RH u Berlinu, cvijeće su Martini Bitunjac predale dugogodišnje članice “Brođana”, dopredsjednica Elizabeta Kopić i tajnica Katica Rossenberg a publika u kojoj su bili i predstavnici Židovske zajednice u Berlinu, te kolege povjesničari, zahvalila toplim pljeskom.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments