OSAM KONCERATA U OSAM DANA

13. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

piše: Rozalija Marija Vrček

festivalMeđunarodni orguljaški festival, Ars organi Sisciae, održava se 13. put ove godine od 4. do 12. svibnja i za Hrvatsku kulturu i umjetnost predstavlja izuzetnu manifestaciju posvećenu orguljaškoj glazbi, njegovanju tradicije sviranja orgulja sa specijalnim naglaskom na orguljama kao instrumentu koji pripada hrvatskoj materijalnoj kulturnoj baštini.

Festival je to koji umrtvljenu glazbeno-kulturnu scenu Lijepe naše, Hrvatskog Pounja i Banovine, to jest Sisačko-Moslavačke županije oživljava inzistiranjem na promociji umjetnosti u manjim sredinama koristeći već postojeće resurse, u ovom slučaju orgulje koje su prisutne u gotovo svim Rimokatoličkim crkvama kao neizostavni dio bogoslužja.

Ove će godine u veličanstvenom zvuku orguljaške glazbe uživati stanovnici Gline, Siska, Petrinje, Sela, Martinske Vesi, Volodera i Ivanić-Grada, a iz Zagreba će , na dan otvaranja festivala 4. svibnja, biti organiziran autobus koji u 18 sati kreće ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Koncert otvaranja festivala biti će održan u Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u 20 sati, a posjetitelji će slušati Valentinu Fijačko Kobić, sopran i Alena Kopunovića Legetina na “romantičnim” orguljama (izgrađene 1840, renovirane 1953, postavljene u Glini 2018.), renomirane glazbene umjetnike, goste europskih i svjetskih pozornica.

Ovogodišnji međunarodni orguljaši su David Boos, Njemačka; Renata Bauer, Slovenija.

Na samom početku festivala, koristeći ispravne instrumente, mogla se izvoditi samo rana i barokna glazba.

Zahvaljujući postavljanju velikih romantičnih orgulja ove je godine program proširen od glazbe renesanse, baroka, romantizma i suvremene glazbe.

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae je umjetnička manifestacija značajna zbog vraćanja umjetnosti kao nedjeljive sastavnice života jednog mjesta, grada, pokrajine koja je u Domovinskom ratu bila posve uništena a sa svim ostalim ljudskim, materijalnim žrtvama, devastirane su i kulturne te vjerske institucije.

Zahvaljujući zalaganjem sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, sagrađene su nove crkve u Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici te su u njih kao i u baziliku Sv. Kvirina u Sisku postavljeni novi instrumenti. Ispunjavajući vjersku zadaću istovremeno otvaraju nesebično svoje prostore za izvođenje glazbenog stvaralaštva.

Festival je krenuo prije 13 godina vođen idejom nekolicine idealista, zaljubljenika u glazbu i glazbenika profesionalaca okupljenima u Hrvatsku udrugu Ars organi Sisciae koje je inicirala predsjednica udruge Valentina Badanjak Pintarić, diplomirana muzikologinja, profesorica povijesti glazbe (uz sav trud i rad na festivalu, obitelj, uspjela je maturirati i solo-pjevanje).

Ona je i producentica festivala, a uži organizacijski tim čine Milena Đukanović, potpredsjednica udruge, (vrsna orguljašica koja se nakon studija na Glazbenoj akademiji u Zagrebu usavršavala u Nizozemskoj), Robert Jakica, diplomirani teolog i orguljaš, povjerenik za glazbu u Sisačkoj biskupiji; dr. sc. Jelena Blašković, voditeljica Katedralnog zbora Sisačke biskupije; Ivan Badanjak, vizualni identitet i tiskovine te Vjekoslav Akrap, snimatelj, autor svih audio-vizualnih objava, istovremeno montažer, tehnička realizacija.

Ono što Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae izdvaja od ostalih sličnih manifestacija u Hrvatskoj je njegovo financiranje.

Naime, festival traje osam dana u sklopu kojih će biti izvedeno osam koncerata, bez financijske pomoći grada Siska koja je izostala unatrag nekoliko godina.

Grad Petrinja je u obavezama zamijenio Sisak, ali je prošlogodišnja financijska konstrukcija spašena privatnim donacijama naših iseljenika iz Kanade te pojedinih istaknutih hrvatskih građana.

Ivanić-Grad je ove godine također financijski podržao manifestaciju.

Ministarstvo kulture festival sufinancira od druge godine održavanja, no ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je pokazala još veći interes za suradnjom.

Veliki dio producentskog posla gđa. Valentina obavlja volonterski, kao i sve ostale uslužne aktivnosti, lijepljenje plakata, raznošenje materijala, uređivanje objava na društvenim mrežama, programske knjižice te pisanje svih stručnih popratnih tekstova što  zahtijeva visoku stručnost i znanje, rad na aplikacijama za natječaje za financiranje programa.

Ona nema ured, koristi svoje prijevozno sredstvo, računalo, telefon čije račune plaća iz vlastitog novčanika.

Ukratko rečeno, jedna mala grupa ljudi odlučila je i napravila vrijedan doprinos hrvatskoj kulturi sa izuzetno malim financijskim sredstvima ali ogromnom ljubavi prema svojoj kulturnoj baštini i njenom održavanju darujući svojim sugrađanima umjetnost glazbe, orguljanja.

Prepoznati sa strane državnih i regionalnih upravnih institucija, ove godine festival, samim time i izvođači te publika, ima visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović; ministrice kulture Republike Hrvatske, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek; župana Sisačko-Moslavačke županije, Ive Žinića i gradonačelnika grada Petrinje, Darinka Dumbovića.

Organizatori se nadaju da će se suradnja sa spomenutim državnim i ostalim institucijama održati i proširiti i tako omogućiti da festival, koji je saživio sa svojom publikom i postao tradicija, postane još veći i bogatiji u svojim sadržajima

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments