UMREŽENE PODUZETNICE NA SUSRETU S VELEPOSLANIKOM

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

IMG_5155Berlin
/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske upriličen je susret veleposlanika dr Gordana Grlić Radmana i skupine poduzetnica koje inicirane i predvođene s Karmen Meić, predsjednicom Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, čine buduću Mrežu hrvatskih žena.

Radi ove inicijative koja će biti prezentirana i na večerašnjoj proslavi 35. obljetnice Zajednice, iz Toronta je doputovala i Caroline Spivak osnivačica Mreže hrvatskih žena u svijetu  te utemeljiteljica godišnje nagrade „Utjecajna hrvatska žena“ i „Buduća liderica“.

Susretu i razgovoru u Veleposlanstvu RH nazočile su, pored  Karmen Meić i Caroline Spivak i mlade poduzetnice: Ivana Bukvić, Antonia Škugor, Ivana Škaro, Sandra Hegeduš Kalinić, Anđela Čagalj te Lidija Kovarik koja je za ovu prigodu doputovala iz Praga.

010Bilo je riječi o afirmaciji i umrežavanju hrvatskih žena, o poduzetništvu i povezanosti te o potpori koju veleposlanik i Veleposlanstvo mogu pružiti ovakvoj inicijativi.

-Mreža je osnovana 2014. godine sa sjedištem u Torontu, namjera je bila učiniti to u Hrvatskoj ali trebalo je vremena, nekoliko odvjetnika i to je tek bilo administrativno, mi smo globani brojimo oko 500 članica, iz gotovo svih hrvatskih zajednica. Osnovali smo dvije nagrade koje uručujemo svake godine u povodu Dana žena. Ove godine smo to učinili četvrtu godinu, 95 je dobitnica do sada. Cilj nam je osvijetliti te dragulje za koje možda ne bi čuli, žena koje su 40 godina posvetile svojim zajednicama, koje stvaraju nove stvari, one su dobar glas Hrvatske, oni su veleposlanici Hrvatske. Mi smo mali dio tog velikog kotača promocije Hrvatske i njenih vrednota, ali promocija Hrvatske gdje god bili. Cilj nam je i da pronađemo, umrežimo žene koje možda i nisu tako promovirane a rade tako dobre stvari za Hrvatsku, za širu zajednicu, rekla je, između ostalog Caroline Spivak.

002-Vaša inicijativa je fantastična, rekao je veleposlanik obraćajući se Karmen Meić i ostalim okupljenima. Drago mi je da ste mi se obratili s ovom inicijativom. Sve što je dobro za vas, za uspostavljanje mostova, mi ćemo vas kao veleposlanstvo podržati. Drago mi je da  ste izvan mojih očekivanja, uspjeli doći ovdje s, da tako kažem, jednim cvijetom. Svi smo mi dio društva ali lijepo je vidjeti da i naše žene poduzimaju tako lijepe aktivnosti i imaju divne, časne ciljeve za koje trebaju i časna sredstva, rekao je veleposlanik Grlić Radman te ponudio potporu Veleposlanstva kao moguće platforme i spone.

IMG_5159U ugodnom razgovoru i razmjeni razmišljanja, nazirala se klica neke nove suradnje berlinskih poduzetnica, budućih članica Hrvatske zajednice kao i povezanost na široj, globalnoj razini.

O ovoj inicijati, Karmen Meić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, izjavila nam je sljedeće:

-Zadovoljna sam s ovim susretom. Ideja da pokrenem nešto ovakvo došla je upravo mojim dolaskom na čelo Zajednice gdje sam našla vrlo malo članstva od kojih se dobar dio koji je  u mirovini, uskoro vraća u Hrvatsku. Podmladiti Hrvatsku zajednicu bio je moj lajt motiv i ono što me je potaklo da gledajući i svog sina koji je tu došao sa suprugom, da vidim te mlade ljude koji su kvalitetni i uspješni, imaju malo vremena za biti članovi Zajednice i znati za nju. Prva ideja mi je bila da povežem te mlade ljude, da znaju jedni za druge. Tako sam naišla i na Mrežu hrvatskih žena, na gospođu Spivak koja je pokazala spremnost doći u Berlin na ovaj susret i proslavu 35 godina Zajednice. Htjela sam i učiniti inicijativu, nešto, da ljudi vide da Zajednica ostaje u dobrim rukama. Ovo su sve uspješne žene, prepoznali su moju želju da Zajednica opstane, da i njihova djeca imaju gdje doći i nešto naučiti. Zajednica slavi 35 godina, zamislimo smo to kao program kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, bit će riječi o ljudima koji su tom opstanku doprinijeli. Kad se kaže hrvatska zajednica, onda se misli na sve Hrvate. Pa kad već mi imamo tako lijepo ime, onda i pozivam sve ljude dobre volje, bez obzira kojem društvu pripadaju, dođite i vi biti dio članstva Zajednice. Moj prvi motiv i jeste povećanje i osnaživanje članstva, iznalaženje načina financiranja društva da se mi možemo fokusirati na ono što nas diže i čini kao zajednicu, od folkora pa dalje. S ovom inicijativom sam željela pokazati kakvu izvrsnost posjedujemo i kako takve izvrsne mlade ljude i u Zajednici, trebamo, riječi su Karmen Meić uoči večerašnje proslave jubileja Hrvatske zajednice Berlin.

Nakon susreta s veleposlanikom, poduzetnice su svoje druženje nastavile u hrvatskom restoranu Spalato kojeg vode Ivana i Stipan Škaro gdje su nastavile razgovore ugodne i korisne o povezivanju i umrežavanju radi osobne, poslovne i zajedničke promocije.

038

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments