VELIKA POBJEDA

Nacionalna pobjednica Dajana Ivičić na natjecanju za Europsku nagradu „Karlo Veliki“

Tekst i fotografije: Dajana Ivičić i Ivana Opačak, prof. savjetnik

s nacionalnim pobjednicima i euro uglednicimaDajana Ivičić, učenica Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskome Brodu, boravila je, u pratnji svoje profesorice Ivane Opačak, u njemačkome Aachenu (27. – 30. svibnja 2019.) gdje su se nacionalni pobjednici 28 europskih zemalja natjecali za prestižnu Europsku nagradu „Karlo Veliki“. Svake godine Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena uručuju nagradu „Karlo Veliki” za europske projekte mladima u dobi između 16 i 30 godina te nagradu istaknutom europskom/svjetskom dužnosniku za osobiti doprinos europskome jedinstvu i napretku.

Dajana je, kao nositeljica najuspješnijega hrvatskog projekta za mlade s europskom dimenzijom, na europskoj pozornici, pred više stotina uzvanika, dostojno predstavila projekt EU4mE&U (EU za tebe i mene) koji je realizirala u suradnji s članovima školskoga debatnog kluba Srebrni jezici, svoju školu, grad i županiju te svoju državu. Projekt je, upravo u godini europskih izbora, pokrenut s ciljem europeizacije škole i uključivanja učenika u praktične on spot i online lokalne, regionalne i (inter)nacionalne aktivnosti kojima se potiče i promovira europska građanska pismenost, poduzetnost, društveno odgovorno aktivno građanstvo u suradnji s europskim institucijama i svijest o važnosti kritičkoga i kreativnog razmišljanja te volontiranja. Prezentacija s projektnim rezultatima dostupna je na sljedećoj poveznici.

s nacionalnim pobjednicima Malte Luxembourga i Rumunjske (1)Svjesna važnosti i veličine ovoga događanja, šesnaestogodišnja Dajana ističe kako su „ova prilika, iskustvo i avantura postali nezaboravni trenutci skromnoga života djevojčice iz malenoga mjesta koja se našla rame uz rame predivnim mladim ljudima iz cijele Europe, ali i rame uz rame visokim hrvatskim i europskim dužnosnicima“ poput dr.sc. Ivana Bulića, generalnoga konzula RH u Dusseldorfu, dr. Gordana Grlić-Radmana, veleposlanika RH u Berlinu, Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, španjolskoga kralja Filipa VI. i Antonija Guterresa, glavnoga tajnika UN-a kojemu je na završnoj svečanosti u Aachenu dodijeljena nagrada „Karlo Veliki“ zbog zalaganja za europske vrijednosti poput pluralizma, tolerancije, slobode, mira i demokracije, kako stoji u obrazloženju zaklade Karla Velikoga.

Ovogodišnji pobjednici iz reda mladih su talijanski projekt Europhonica IT (prva nagrada), finski projekt Your European Citizenship (druga nagrada) i austrijski projekt Muslims against Anti-Semitism (treća nagrada). Europski pobjednici su, zajedno s nacionalnim pobjednicima, imali priliku sudjelovati na forumu o izazovima za Europu s europskim političarima u aachenskoj Gradskoj vijećnici. Zajedno su pošli u organizirani razgled aachenske katedrale, najstarije katedrale u sjevernoj Europi i episkopalnoga središta Aachenske biskupije, u kojoj su prisustvovali svečanome misnom slavlju koje je predvodio biskup. Također su prisustvovali svečanoj dodjeli nagrade „Karlo Veliki“ gosp. Antoniju Guterresu u nazočnosti visokih europskih dužnosnika. Sve bi se poruke političkih i vjerskih uglednika mogle svesti na jednu zajedničku – potrebu za europskim jedinstvom u različitosti – i upravo su mladi ti koji Europi mogu dati novu, svježu energiju za suočavanje sa suvremenim izazovima (globalnoga zatopljenja, migracija…).

„Biti pod svjetlima europskih reflektora i ispričati priču našega projekta u minuti nije bilo jednostavno jer o njemu mogu pričati satima… Iako nisam osvojila europsku titulu i nagradu, nisam razočarana. Svjesna sam važnosti i vrijednosti rezultata našega projekta i osjećam se kao pobjednica!“ Dajana ambiciozno zaključuje kako ju „ovo iskustvo zadužuje da radi još vrjednije na budućim projektima i gura ju naprijed ka novim pobjedama“.

I Dajanina profesorica svjesna je veličine ovoga događanja. „Europsko priznanje jednoj brodskoj strukovnoj školi u jednome malenom gradu na granici EU dokaz je kako se marljiv i predan rad uvijek isplati i prepoznaje. Ovo priznanje motivira i zadužuje. Iskreno vjerujem da smo ga zaslužili i da ćemo ga u budućnosti i opravdati. Čestitam i zahvaljujem Dajani i svim svojim učenicima suradnicima na projektu koji, kao bogata riznica aktivnosti i materijala, ostaje u nasljeđe novim generacijama mladih Europljana koji će, nadam se, znati važnost aktivnoga i odgovornog suživota u jednoj lokalnoj i europskoj zajednici. Nikada u životu nisam bila toliko ponosna što sam nastavnica!“

Čestitka Dajani i školi stigla je i iz Veleposlanstva RH u Berlinu:

„Poštovana gospođo Opačak, puno hvala Vama i učenici Dajani! Dakako, i mi smo, kao hrvatski diplomatski predstavnici, bili osobito ponosni zbog sudjelovanja Hrvatske, koju je uspješno predstavljala mlada Dajana. Njen uspjeh jest uspjeh Hrvatske, što potvrđuje činjenicu kako ništa nije slučajno. Naša lijepa domovina, uz sve poteškoće, ima snage i duha koji se prenosi i na hrvatsku mladost, nove generacije, koje će biti nositelji i promotori Hrvatske u svijetu. To nas ohrabruje u vjeri da hrvatska budućnost ostaje u sigurnim rukama svjesne hrvatske mladeži i novih generacija suočenih i s novim izazovima. Pri tome veliku odgovornost imate upravo Vi, koji ste pozitivni primjer kako hrvatski obrazovni sustav počiva na solidnim temeljima. Globalizacija i kompetitivnost samo nas jača i motivira kako bismo bili još bolji, a Vaš primjer je upravo paradigma ustrajnog rada i htijenja, koji jamče vrhunska dostignuća. Vama, Vašoj učenici Dajani, kao i svima u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Slavonskom Brodu, još jednom naše iskrene čestitke i puno daljnjih uspjeha. Srdačno, Gordan Grlić-Radman.“

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments