PRIZNANJE “WELLEBITU” NA PROSLAVI DANA DRŽAVNOSTI

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

101Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj  organiziralo je već tradicionalno, prigodno diplomatsko-državničko obilježavanje i proslavu Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske u zastupništvu države Baden Württemberg.

Domaćini ovoj proslavi koja je okupila diplomatske predstavnike brojnih zemalja, više zastupnika njemačkog parlamenta, predstavnike političkog i društvenog života Berlina i Njemačke, predstavnike vjerskih institucija (papinskog nuncija dr Nikolu Eterovića te župnika HKM Berlin, Edvarda Sokola), predstavnike i članove hrvatskih društava i udruženja i hrvatske i njemačke promicatelje i prijatelje Hrvatske, bili su veleposlanik dr Gordan Grlić Radman i njegova supruga Marijana  te vojni izaslanik, bojnik Goran Klanac sa suprugom Marijanom.

Nakon uobičajenog diplomatskog, protokolarnog dočeka na ulazu u  Zastupništvo, u predstojeći  program proslave s par riječi je uvela Petra Radić, prva tajnica u Veleposlanstvu RH. Uslijedila je hrvatska i njemačka nacionalna himna te himna Europe koje su izveli specijalni glazbeni gosti – Tambouraschen Chor Wellebit 1902 iz Berlina.

153Potom se okupljenima obratio veleposlanik Grlić Radman. Pozdravio je sve uzvanike, kako Nijemce tako i Hrvate. Zahvalio je na dolasku a s posebnim povodom i razlogom (pokazat će se kasnije o čemu je riječ) i “Wellebitu”. Podsjetio je na značenje datuma proslave Dana Državnoti koji seže i u daleku povijest. Veleposlanik je istaknuo kako je Hrvatska 2013. ušla u EU a 2020. predsjedava njome. Iza nas predsjedava Njemačka. Hrvatska s malo iskustva i Njemačka s puno iskustva. Istaknuo je da samo zajedno možemo uspjeti u Europi, te je podsjetio i na najbitnije točke koje zaokupljaju EU, od klimatskih promjena do izbjegličkog stanja i kretanja. A nije zaobišao niti temu proširenja EU gdje vidi važnu ulogu Hrvatske.

Zatim  je govorio Martin Kremer, voditelj odjela  za Srednju Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke. Rekao je da je za svakog čast u ime Vlade prenijeti pozdrave i čestitke za ovakav dan. istaknuo je čaroliju dobre glazbe koja nas spaja kao i još jednu zajedničku strast – nogomet, nazvavši veleposlanika “fer navijačem”. “Čak 6 igrača iz reprezentacije Hrvatske igra u njemačkoj Bundesligi, to je prava veza. Oko 2 milijuna Nijemaca posjeti godišnje  Hrvatske, oko 400 tisuća Hrvata je ovdje pronašlo drugu domovinu. To nas navodi da se osjećamo dobrim susjedima.” Martin Kremer je ponovio glavne ciljeve Europe te vrijeme predsjedanja Hrvatske i Njemačke. “U jednu ruku mi smo partneri u odgovornosti. A radujem se i počasti i priznanju Tamburaškog orkestra Wellebit”, rekao je na kraju Kremer.

156O ovom posljednjem, počasti i priznanju Tamburaškog orkestra Wellebit, potom je govorio veleposlanik Grlić Radman. Predstavio je Tamburaški orkestar Wellebit 1902. koji od  osnutka 1902. godine kroz generacije glazbenika u njemu, sviraju, njeguju i vole hrvatsku glazbu. “Na tome svemu im kažemo: hvala! ”

Nakon predstavljanja orkestra kroz povijest, veleposlanik je  obznanio da se ovom orkestru dodjeljuje posebno priznanje, Povelja Republike Hrvatske koju potpisuje predsjednica Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, za dugogdišnje očuvanje tamburaškog sviranja u Njemačkoj, njegovanje hrvatske glazbe, za prijateljske odnose prema Hrvatskoj te za pozitivan odnos i duh. Potom je Povelju i dar (poklon hrvatskih proizvoda) predao voditelju orkestra, Horstu Budeu.

Na priznanju se s nekoliko toplih i prigodnih riječi  zahvalio voditelj Wellebita Horst Bude spomenuviši kako još od vremena osnutka 0d strane Hrvata Franca Krznara, 1902. godine, ovaj orkestar predano svira tamburice i mandoline a cilj tamburice je glazbu i radost glazbenog doživljaje, dalje dijeliti.

191Veleposlanik je zatim zahvalio sponzorima ove svečanosti te poželio svima lijep odmor u Hrvatskoj. I na hrvatskom jeziku je svima zahvalio na dobroj suradnji. – Bit ćemo na raspolaganju i dalje jer smo jači kad smo zajedno, rekao je na kraju veleposlanik Grlić Radman.

“Wellebit” je potom zasvirao Wellebit kolo i Marijanu te brojne druge hrvatske melodije. Uz njihovu glazbu zapjevala je i naša Đurđa Brozičević koja s Wellebitom surađuje dugi niz godina. Gosti su se u međuvremenu hranom i pićem služili i međusobno družili.

Sasvim uspješna proslava Dana državnosti RH koju ćemo i mi i povijest pamtiti po priznanju uručenom jednom sasvim jedinstvenom njemačkom  orkestru, Tambouruschen Chor Wellebit 1902, velikim promicateljima i prijateljima Hrvata i Hrvatske. Zasluženo! I konačno!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments