PJESMU PJEVAM RODNOM KRAJU…

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak i Sonja Breljak... foto  album


110Berlin
/ U Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin je pred brojnim posjetiteljima održana Večer Hrvata Bosne i Hercegovine.

Bila je to četvrta po redu ovakva svečanost u kojoj su se, između ostalih, ponajviše okupili Hrvati iz Bugojna, Jajca, Banjaluke, Konjica…

Program je vodila potpisnica ovih redaka. Predsjednica Hrvatske zajednice Karmen Meić zahvalila je svima na dolasku, inicijatoru ove zabave Ivanu Vidoviću, dopredsjedniku Zajednice u prošlom mandatu, na velikoj pomoć oko organizacije ove priredbe.

Potom je govorio gost večeri, veleposlanik dr Gordan Grlić Radman, koji je naglasio važnost okupljanja i postojanja Zajednice u koju treba pozvati i druge brojne Hrvate koji žive u Berlinu. Veleposlanik je i prenio pozdrave Hrvata iz Budimpešte gdje je nedavno bio a gdje je i proveo svoj posljednji diplomatski mandan prije dolaska u Berlin.

Kratko je govorio i inicijator ove zabave, Ivan Vidović, zahvaljujući svima na suradnji u organizaciji i promidžbi, počevši od  Nogometnog kluba “Bugojno” do medijskih pokrovitelja, Berlinskog magazina i Hrvatskog glasa Berlin.

Nakon nedugih govora, na podij su stigle “Lastavice”, ženski vokalni sastav. Istina, radi ljetnih praznika, svojevrsna je praznina i smanjen broj u redovima Lastavica, no to ipak nije omelo njihovo  sudjelovanje i pjevanje. Zapjevale su staru bosansku pjesmu “Stade se cvijeće rosom kititi” kao i “Iznad Tešnja”, naslovnu pjesmu iz poznatog  filma “Gori Vatra”.

Stihovima pjesnikinje Dragice Šimić, Bugojanke s poslijeratnom adresom u Dugom Selu, naslova “Odakle mi snaga (Rodnom gradu)” najavih Pjevačku skupinu žena iz Bosne i Hercegovine.

Oduševili su ulaskom na podij pjevajući “Mi smo žene z Bugojna grada, želimo vam zapjevati sada. Pjesmu pjevam svome rodnom kraju, svom Bugojnu, svome zavičaju. Oj Bugojno ti si moja dika, u tebi je crkva povelika… Pjesmu je napisala Bugojanka Spomenka Antunović, članica ove pjevačke skupine.

Potom su zapjevale pjesmu “Bosa Mara,  Bosnu pregazila” te  “Čula jesam da se dragi ženi”. Za kraj su sve dotakle pjevajući ove redove:

“Ja bih dala sve na svijetu
da sam opet u svom kraju.
Tamo znadem mnoge ljude,
a i mene svi poznaju.

Pa da Bog da da se vratim,
makar samo jedan dan
Predugo je u mojoj duši,
osmijeh bio zaključan…

Jasno, zaradile su veliki pljesak publike. Nakon pjevačke skupine žena iz Bosne i Hercegovine na plesni podij su folkloraši Hrvatske zajednice Berlin donijeli Bosansko kolo i Žegaračko kolo. Folklor inače odlično vode Ankica Andrić i Ivonne Kiš. A takav je, odličan, bio i ovaj nastup folklora.

Večer Hrvata Bosne i Hercegovine dobro je organizirana i vrlo dobro posjećena. Veseli gosti se nisu dali s plesnog podija. Za glazbeni dio zaduženi Tomislav Gelo i Dražen Podonjak, odlično su odradili svoj posao.

Sljedeća zabava, posljednja prije ljetnih praznika, je proslava Dana državnosti u subotu, 22. lipnja.

110

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragica
Dragica
4 years ago

Predivne ste drage moje Bugojanke. “Kad bih mogla proći kroz smaragdne gore, sresti se sa rijekom što obale kupa” i ja bih bila s vama. Predivno veselje u narodnim nošnjama, protkani narodnom pjesmom kojom slavite svoje korijene, dom i domovinu, ljubav. Kada kažem dom i domovina mislim na izvornu riječ ( danas se ova riječ zloupotrebljava, blati i u medijima obično predstavlja kao nešto negativno i zlo) koja znači mjesto rođenja i življenja, proživljavanja i doživljavanja prvih životnih situacija i iskustava, ljubavi i morala koji se stječu rođenjem i nose u srcu i iz njih izvire životna snaga. “Odakle mi… Read more »