RAZMJENA ISKUSTAVA

Nastavak uspješne projektne suradnje između škola općina Rešetari i Ilindena.

 tekst: Ljerka Toth Naumova

U periodu od 22. do 25 .svibnja ravnateljica škole OOU „Goce Delčev“iz Ilindena u Republici  Sjevernoj  Makedoniji s 5 nastavnika,  10 učenika i pjesnikinjom Ljerkom Toth Naumovom  boravila je u Rešetarima.

Povod ovoga posjeta je nastavak projekta Most prijateljstva   koji se već treću godina nastavlja sa školom Ante Starčevića. Ovogodišnja tema projekta je „Proljeće i običajii“.

Nastavak je to uspješne projektne suradnje između  škola koja je počela kad su Općina Rešetari i Općina Ilinden, koje je Toth Naumova povezala, potpisali sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa davne 2012.godine.

Projektom je ostvarena razmjena iskustava između ovih dviju škola kulture i predstavljanje običaja, dok su se učitelji i učenici povezali putem zajedničkih aktivnosti i druženja.

Za vrijeme boravka u  Rešetarima gosti i domaćini organizirali su dvije radionice. Prva je radionica makedonsko hrvatska kuharica, a druga digitalna jezična radionica, znači primjena digitalnih alata u osuvremenjivanju naše tradicije. Sve realizirane aktivnosti mogu se pogledati na web stranici projekta. Ovaj će se projekt nastaviti sljedeće godine kada će učenici sa svojim učiteljima i ravnateljem Tihomirom Batalom biti gosti u Ilindenu.

Gosti iz Sjeverne Makedonije i predstavnike OŠ „Ante Starčević“, koje je predvodio ravnatelj Tihomir Batalo, imali su prijem kod  općinskog  načelnika Zlatka Age u nazočnosti predsjednice Općinskog vijeća Milke Perković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na prijemu se govorilo o plodnoj suradnji zbratimljenih općina Rešetara I Ilindena. Tim povodom  učinjen je  još jedan korak naprijed u suradnji škola i općina. Potpisan je Sporazum o realizaciji međunarodnog projekta „Most prijateljstva“ Ilinden – Rešetari (druga faza) koji su potpisali ravnatelji škola Tihomir Batalo i Dušanka Krstevska, te načelnik Zlatko Aga. Sporazum će naknadno potpisati i načelnik Općine Ilinden Žika Stojanovski.

Gosti iz Makedonije 23. svibnja  su posjetili Spomen galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju, a potom i Osijek gdje su sudjelovali na predstavljanju stvaralačkog rada pjesnikinje Ljerke Toth Naumove, u organizaciji Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“, Osijek.

Učenici i učitelji Osnovne škole Ante Starčevića Rešetari obilježili su 24. svibnja Dan škole svečanom akademijom. Priređen je lijep, kreativan i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici škole te gosti iz Osnovne škole „Goce Delčev“ iz Ilindena u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Osim ravnatelja Tihomira Batala, na svečanoj akademiji svim prisutnim se obratio načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, ravnateljica OŠ Goce Delčev Dušanka Krstevska te pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.

Svečana je akademija bila prigoda i za dodjelu nagrada djelatnicima te zasluženim pojedincima i podupirateljima škole i njezinih aktivnosti. Ravnatelj škole Tihomir Batalo uručio je plakete: Brodsko- posavskoj županiji, načelniku Zlatku Agi i Općina Rešetari, Dušanki Krstevskoj i Općini Ilinden, Ljerki Toth Naumov, Blaženki Logožar, Slađani Ninković, Željki Gospočić, Dragani Gorički i Tihomiru Batalu te učeniku Mateju Bartoloviću priznanje za odličan uspjeh postignut tijekom školovanja.

Drugoga dana boravka gostiju iz Ilindena priređena je vožnja kočijom kroz Rešetare, obilazak grada Nove Gradiške i ispraćaj gostiju ispred škole.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments