POZDRAV BERLINSKIM HRVATIMA

prilog: Sonja Breljak
Gordan_Grlic_Radman_160710_-219x3001-219x300Berlin-Zagreb/
Nakon što je krajem 2017. godine, a poslije diplomatske službe u Budimpešti, dr. Gordan Grlić Radman, stigao u Berlin na mjesto veleposlanika  RH u Njemačkoj, put ga je evo, potaknuto i ponukano odlaskom Marije Burić Pejčinović na mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe, odveo na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Na čestitke u ime urednice i uredništva Hrvatskog glasa Berlin, dr. Grlić Radman je kratko i toplo zahvalio i dodao:

– Položaj mvep (ministra vanjskih poslova, op u.) visoko je na ljestvici odgovornosti, ali je časno. Očekivanja su velika, s obzirom na naše predsjedavanje EU-om u prvoj polovici 2020. Iako je vremena malo, visoki je stupanj pripremljenosti. Vođenje resora službe vanjskih poslova predstavlja mi izazov. Zahvalan sam premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju.
Pozdravljam berlinske Hrvate. Susreti s njima, kao i sa svim Hrvatima u Njemačkoj, bili su ispunjeni pozitivnim emocijama i ostat će mi u lijepim uspomenama.

U Berlinu će u 2020. godini biti dosta diplomatskog, političkog i gospodarskog posla. Naime, Hrvatska s početka 2020. predsjedava Europskom unijom, što je opće poznato. A Njemačka, koja Europskom unijom predsjedava nakon Hrvatske, važan je čimbenik i sugovornik u svim pitanjima Europe pa je time i uloga hrvatskog diplomate u Berlinu, od posebne važnosti.

Pored toga, Hrvatska  je i zemlja partner na najvećem međunarodnom sajmu prehrane, popularnom Zelenom tjednu u Berlinu, s početka 2020. godine što traži i dobar diplomatski rad i kontakt s Njemačkom i Hrvatskom, odnosno hrvatskim tvtkama i gospodarstvenicima.

Zbog toga smo znatiželjni, a još uvijek nam nije poznato, tko će biti novi veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj?

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments