LJETNA BAJKA S EVELIN NOVAK

prilog: Sonja Breljak
tekst u prilogu: eMedjimurje
foto: Miroslava Novak
evelin 3Berlin/
Nakon niza izvanrednih koncerata kojima je proteklog mjeseca naprosto osvojila Hrvatsku, Evelin Novak se vraća u Berlin, na radno mjesto u berlinskoj Staatsoper gdje je čekaju probe sa slavnih dirigentom Barenboimom i uloge u Wagnerovim djelima “Rheingold” i “Götterdämmerung”, rad, probe, nastupi i gostovanja. U svakom slučaju, puno posla u novoj pjevačkoj sezoni operne kuće u kojoj ima stalni angažman.

Našu openu divu kojoj ovo diva pripada i stasom i glasom koliko i osobnošću i duhom, zatekoh s pitanjem o netom prošlim koncertima u Hrvatskoj, upravo dan prije povratka u Berlin i to na putu prema jednoj od posljednjih, ali slatkih obaveza. Naime, Evelin Novak upravo je krenula odraditi fotoshooting, snimanje za Vinariju Tomšić iz Železne Gore koja je odlučila svoj najbolji pjenušac krstiti imenom “Evelin”. O, pametna li poteza!

-Sudeći po viđenom i pročitanom, ljeto u Hrvatskoj bilo je radno? Pitamo Evelin Novak.

Ljeto je bilo puno koncerata u Hrvatskoj. Započelo je uevelin 2 Međimurju. Otvorila sam jedan prekrasan Zmajev vrt koji svojom ljepotom nadmašuje sve ljetne pozornice, odgovara samozatajna Evelin.

A ja znam da se radi o izvanrednom koncertu na imanju obitelji Valkaj gdje su nastupili i njen suprug, Bernhard Hansky te Dora Dučakijević i Zagrebački solisti, opisan u medijima kao “najljepši događaj koji se posljednjih godina zbio u Štrigovskom kraju”.

– Zatim, posebna čast što sam pjevala na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara te dan kasnije s maestrom Repušićem izvela Devetu Beethovenovu simfoniju. Nakon toga veliki Gala koncert u Trogiru“ opera Selecta“ koji je na svjetskom nivou i bila mi je čast. Ove godine postao je festival, nastavlja Evelin.

A što reći? Srce mi je i samoj bilo puno gledajući ovogodišnje otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara i  na sceni Evelin Novak i maestra Ivana Repušića. Predivni, talentirani, uspješni i skromni ljudi. Na korama crkve St. Bonifacija u Berlinu, znao je maestro Repušić spontano sjesti za orgulje a Evelin Novak često zapjevati uz naš crkveni zbor. Raduje me da su koncert u Trogiru slušali i Marija i Franjo Romić, povratnici iz Njemačke, dugogodišnji članovi berlinskog crkvenog zbora koji su evo bili u prigodi, nakon Berlina, Evelin sresti i u Trogiru. Glazba uistinu spaja ljude na najljepši mogući način.

I na kraju, veliki gala koncert u Čakovcu na kojem je svatko u publici proplakao. Pa i ja! Završava Evelin opis njenog netom prošlog, radnog i divnog ljetnog boravka u Hrvatskoj.

Riječ je odobrotvornom koncertu za udrugu MURID – Međimursku udrugu za ranu intervenciju u djetinjstvu, održanom protekloga tjedna, točnije 03. kolovoza u župi Svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu.

Uz Evelin Novak, ovo je prigodom nastupio i Pjevački zbor ‘Josip Vrhovski’ Nedelišće i Komorni orkestar. Dirigent je bio Branimir Magdalenić.

Često je naše reportaže i izvješća o operama i nastupima Evelin Novak u Berlinu, prenosio portal eMedjimurje. S razlogom, sad mi prenosimo njihov prilog (autor: S. Mesarić) o dobrotvornom koncertu i nastupu Evelin Novak kojim je osvojila srca tamošnje publike.

EVELIN NOVAK BOŽANSTVENIM GLASOM NA ČAKOVEČKOM JUGU ZAPJEVALA ZA MURID

Za one koji ne mogu čuti, doživjeti i jednostavno su u svijetu nekakvom drugačijem od našeg, zapjevala je sinoć Evelin Novak u župnoj crkvi na čakovečkom Jugu, i svi smo bili nekako sigurni kako je njezin glas došao do svih potrebitih, barem kao drhtaj i spoznaja da nisu sami, da nisu zaboravljeni.

EVELIN 1Velebna crkva, gotovo katedrala, svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu, jučer navečer bila je puna kao šipak koštica iz više razloga, a osnovni je bio, jer svatko koga ste pitali zašto je tu, kako to da ste tu, tako je odgovorio: – Naša Evelin, našu Evelin smo došli čuti i vidjeti, pa znate Evelin treba vidjeti – i stotine takvih i još ljepših riječi rečeno je o trenutno najvećoj estradnoj i umjetničkoj vrijednosti Međimurja, Evelin Novak iz Gornjeg Mihaljevca s radnom adresom u njemačkom Berlinu.

Evelin, ta zvijezda naših dana, pred kojom danas i gladiolice ili sablice moraju sakriti svoju božanstvenu i svetu ljepotu, Evelin kojoj su se naklonili (stekli smo dojam) i sveci iz mozaika na zidovima čakovečke zborne crkve koja okuplja 7.000 vjernika, Evelin za koju je sreća pjevati za svoje.

Jer, ona pjeva pred većim i stručnijim auditorijem u svijetu, ali osjeća kako ovdje pjeva doma, kako ona pripada svakome od nas i kako ona želi biti za svakog od nas. I tako je pjevala i htjela sinoć svim članovi i korisnicima usluga, uh, ružno rečeno, korisnicima istinske ljubavi, razumijevanje i njege. Dakle Evelin Novak je sinoć u crkvi na čakovečkom Jugu održala dobrotvorni koncert za Udrugu Murid, a uz nju su nastupili Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća te Komorni orkestar pod ravnanjem maestra Branimira Magdalenića.

Evelin je izvela Panis Angelicus, Upravi korake moje, Ave Maria, O mio Babbino Caro, Ljubav to si ti, Amazing grace, Ja ljubim, Santa Lucia i Vehni, vehni fijolica. I onda pljesak, snažan do vrha crkve-katedrale, suze radosnice, ruke ne odustaju, grla ne šute i Evelin izazi još jedamput pred publiku, kakve sigurno nigdje nema, publiku koja Evelin ljubi i publiku koja daruje bića koja ne mogu čuti, reći, odgovoriti, ali sigurno su sinoć osjetila poruke koje im je ljepotom svog divnog glasa iz srca plemenitog i loze Gornomihaljevečke Evelin prenijela.

Bio je to doživljaj za pamćenje. Mnogo je u crkvi na Jugu u njezinh 20 godina postojanja bilo pljeskova, uzdisaja, suza radosnica i drugih, govora i nagovora, ali ovo što je u subotu, 3. kolovoza 2019. uzgrlila Evelin Novak ostat će zapamćeno, bit će upisano kao spomendan. Nije uspio nekoliko rečenica spojiti inače govorljiv župnik fra Tomislav Božićek, ali niti Silvija Pucko, prva žena MURID-a, jer nakon Evelin sve je malo, jako malo.

Na koncertu su prikupljena sredstva za potrebe MURID-a, a donatorima je zahvaljeno, premda je svima najveća zahvalnica bila čuti i vidjeti našu Evelin Novak, čiji roditelji Jasenka i Vilim su vidjeli kako se strpljenje s nekad malo i živahnom kćerkom isplatilo, kako je narod štuje i voli, a to je roditeljima najbolja plaća. Osobito kada dolazi domaćeg okruženja, koje često puta nije milosrdno. Kada je Evelin u pitanju, onda su srca milosnice njoj upućene.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments