NOVI POGLEDI I ČINJENICE U KNJIZI CLAUDIJE STAHL

tekst i foto: Sonja Breljak
step 1Berlin/ U prostorima Katoličke akademije u Berlinu, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Njemačkoj, točnije, inicijativom tadašnjeg veleposlanika a današnjeg ministra vanjskih i europskih poslova, dr. Gordana Grlić-Radmana, upriličen je skup posvećen zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (1898.-1960.),  konkretnije, knjizi naslova “Alojzije Stepinac, Biographie”, prvog cjelovitog Stepinčeva životopisa, koji je napisala Njemica Cladija Stahl. Dvorana je bila ispunjena, Nijemcima i Hrvatima, do posljednjeg mjesta.

Na skupu, kojeg je otvorio direktor Katoličke akademije, Joachim Hake, u uvodu večeri govorio je i apostolski nuncij u Berlinu, nadbiskup mons. dr. Nikola Eterović. 

Potom je o knjizi koja na oko 600 stranica govori o životu i sudbini svojevremeno najmlađeg kardinala u Europi, pripovijedala autorica knjige, dr Claudija Stahl, uz tvrdnje kako knjiga donosi do sada nepoznate dokumente i činjenice.

step 3Dr Claudija Stahl je rođena u Hamburgu, danas živi i radi u Berlinu i Cottbusu. Po zanimanju je pravnica i sutkinja. S glavnim likom njene knjige susrela se, prema njenim riječima, kao pravnica, zanimao ju je, kako veli, politički montirani, sudski proces koji je vođen protiv Stepinca. Kasnije je to preraslo u desetgodišnje istraživanje, koje je uključivalo i njemačke arhive, te skoro četiri godine dug rad na knjizi koja je ugledala svjetlo dana 2017. godine.

Prema riječima autorice, ona nema nikavih obiteljskih niti bilo kakvih drugih dodirnih točaka s Hrvatskom. Hrvatski jezik je počela učiti u želji prevesti pisma kardinala Stepinca, jer tvrdi, za razumijevanje i prosudbu, potrebno je dobro upoznati Stepinčev životopis.

step 2Dr Claudia Stahl je Alojzija Stepinca prikazala kao protivnika nacional-socijalizma i komunizma te branitelja ljudskih prava koji je podržavao izopćene i progonjene u Drugom svjetskom ratu. Kazala je kako je njegov život moderna priča o svecu jer je on pomagao potrebitima i progonjenima bez ob­zira na njihovu religiju, podrijetlo ili rasu, te ujedno svjedočio svoju vjeru kroz osobnu patnju.

O Stepincu i kontroverzama oko njegova djelovanja govorila je ovom prigodom i  prof. Katrin Boeckh, profesorica na Leibniz Institutu za istraživanje Istočne i Jugoistočne Europe u Regensburgu i profesorica na Sveučilištu Ludwig-Maximilians u Münchenu te kasnije obje referentice u direktnom razgovoru koji je moderirao dr. Johannes Oeldemann, direktor Institutu za ekumenizam Johanna Adama Möhlera u Paderbornu.

Po završetku razgovora, sudionicima je zahvalio i na prigodno druženje i razgovore pozvao Ivan Bojanić, diplomatski savjetnik, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Njemačkoj.

step 4Za cjelovit uvid u ovaj opsežni rad dr Claudije Stahl, valja knjigu “Alojzije Stepinac, Biographie”, uistinu pročitati. Dr Stahl je knjigu prošle godine predstavila i u Hrvatskoj. Knjiga nije prevedena na hrvatski jezik.

Jedna od dostupnih recenzija knjige dr Cladije Stahl ( i Esther Gitman: “Alojzije Stepinac. Pillar of  Human Rights”) je ona iz pera dr Martine Bitunjac, povjesničarke, znanstvenice, predavača na Povijesnom institutu sveučilišta Potsdam i suradnice Moses Mendelssohn Zentrum, koja je nazočila večeri u Katoličkoj akademiji a koja je svoje mišljenje iznijela u tekstu naslova  “Widerstand in Zeiten der Kollaboration: Erzbischof Alojzije Stepinacs Hilfe für Verfolgte im Zweiten Weltkrieg” objavljenog u  “Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte”.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments