PODIJELI PA VLADAJ - Hrvatski Glas Berlin

PODIJELI PA VLADAJ

piše: Marija Juračić
marijaMoj unuk zbog štrajka učitelja jučer opet nije imao nastave.

Malac uživa kao malo prase u kaljuži, ali zato mom zetu rastu očnjaci. Zabrinut je za obrazovanje svog jedinca. Oduševljen je potezom vlade da svima zaposlenima u državnom sektoru povisi plaće za 6%.

Pita: „Pa kog bi vraga još htjeli? Dobili su što su tražili.“

Nimalo mu nije sumnjivo što je vlada tjednima tvrdila da para nema, a sada joj je još i preteklo.

Kažem mu da se i ja divim potezu vlade. Zaista je majstorski izveden, a zove se – Devide e impera. Podijeli pa vladaj. Poznata je ta strategija  još iz rimskog doba, a fino, precizno i lukavo razradio ju je Machiavelli i čini se, da ona još pali.

Kažem zetu da je vlada prvo trebala ispraviti nepravdu i ublažiti veliko zaostajanje učiteljskih plaća u odnosu na plaće u drugim javnim službama, a tek onda ponuditi priču o koeficijentima i slično. Osim toga, vlada tim postupkom šlepa u paketu i svoj glomazan birokratski aparat.

„Vi, punice, u svemu vidite nekakve zakulisne igre“, ne shvaća moj zet, “ dobili su traženo i što bi sada još htjeli?“

Pokušavam mu objasniti nešto o psihologiji, o tome kako će se nenadani “dobitnici“ okrenuti protiv prosvjetara, kako će birokracija izmisliti nove poslove za sebe, toliko složene da ih ni sama neće znati riješiti, da će uskoro galamu dići i roditelji, jer nema šanse da je stari, dobri Machiavelli pogriješio kad je za održavanje na vlasti preporučio svoju teoriju. Svi se moji argumenti odbijaju od ušiju moga zeta pa odustajem od diskusije.

Kuham ručak bez riječi. Čak sam ispekla njegov omiljeni kolač. Nakon ručka dajem svakome u tanjuriću dva komada slasnog, sočnog kolača.

Samo zet dobiva jedan.

Jedino mu tako mogu pokazati što znači zaostajanje u pravima.

 

Related Post

5
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Verica Jačmenica-JazbecJosef Mayermirko popovicMarija Juračićlibertas Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Verica Jačmenica-Jazbec
Guest

Divide et impera !

Josef Mayer
Guest

Marija svaka Vam čast.Super ste to filozovski izveli i dokazali svom zetu.Vjerojatno je taj zaostatak u pravima,poput mnogih drugi, osjetio i u svom žalucu.

mirko popovic
Guest
mirko popovic

Svaka vlada s pravom nosi svoj naziv… bilo da je u pravu, bilo da je u krivu. Nije ovo ni misao tjedna, ni mjeseca, ni… Ovo je nešto što se oduvijek razumije iz svih perspektiva ljudske zbilje. Međutim, na stranu to, ovdje je (na HGB) zanimljivo, uvijek, i uvijek vrijedno, pored poezije, proze, kolumni i dr. pročitati sve što teče iz tvoga pera a naslovljeno je “Iz druge perspektive”. Dodao bih još: Svaka čast, Marija! Uvijek imaš moju pažnju.

Marija Juračić
Guest

Nema nade. Stariji je od vlade!:)

libertas
Guest

Mare, nemoj tako prema zetu,mlad je,naučit će već