“MREŽA” MEĐU NAJBOLJIMA

Stjepko Mamić izlaže na 116.  povijesnom Jesenjem likovnom salonu (Salon d’Automne) u Parizu

Priopćenje za medije: Dražana Martinovi​ć​ Mamić

slikarTradicionalni povijesni Jesenji likovni salon( Salon d’Automne) otvoren je svečanim vernissageom u srijedu 9. listopada. 2019. god pod visokim pokroviteljstvom ministra kulture Francuske, gradonačelnica Pariza i  8. Pariškog  arondismana.

Ovaj 116. po redu povijesni Salon je značajan i po tome što je na njemu promovirana Knjiga sa povijesnim pregledom izlagača od njegovog osnivanja 1903. do danas. Ime hrvatskog slikara Stjepka Mamića je tako zauvijek upisano u bogatu kolekciju umjetnika koji su izlagali kroz povijest na ovom prestižnom povijesnom pariškom salonu.

Neka od imena koja su obogatili svijet umjetnosti njihovim djelima koja su izlagali na Salon d’Automne su: Renoir, Paule Gaugain, Pierre Bonnard, Derain, Duchamp, Picabia, Modigliani, Braque, Matisse, Chagall, Van Dongen, Tamara Lampicky, Manguin, Giacometti, Miro i drugi najznačajniji umjetnici od 1903 do danas.

Izalagači se pomno odabiru žiriranjem od nekoliko stotina tisuća prispjelih radova iz cijelog svijeta. Kapetan Stjepko je zahvaljujući prošlogodišnjem uspjehu sa slikom “Long Net” koja je bila izložena u sekciji Emergences ove godine sa slikom “The Big Net” po odluci žirija uvršten u povlaštenu skupinu Convergences među najbolje svjetske međunarodne umjetnike, kako je u predgovoru  napisao Jean Desvilles, predsjednik sekcije Convergences. Istaknuo je kako umjetnici u ovoj sekciji svojim djelima iskazuju najsnažnije emocije, različitim stilovima i sadržajem.

Tijekom trajanja Salona od 9.do 13. listopada 2019. g. brojni posjetitelji, njih oko 35.000, su uz umjetnička djela izložena na Salonu podijeljenom u 20 sekcija slika i skulptura različitih stilova i tehnika te sekciju gravure, aritekture, umjetničke fotografije i dizajna, uživali u popratnom programu od glazbe, plesa te projekcije filmova i  predavanja u organizaciji francuske Akademije znanosti i umjetnosti.

Počasni kum Salona na kojem je svoja djela izložilo 870 umjetnika iz 45 zemalja je filozof  književnik Frederic Lenoir a počasni gost Michel Kirch  u sekciji umjetničke fotografije.

Mamićeva slika The Big Net je uvrštena u 10 najboljih ostvarenja na ovogodišnjem Salon d’Automne po izboru posjetitelja i jedna od dviju najljepših  slika:

Sibilla Bjarnason: Rapsody in blue,

Stjepko Mamic: The Big Net,

Aleksandra Kann-Bogomilska: Nagent sur le fleuve Acheront,

Melon: l’Onde de l’affection,

Marie Tassart: De la canette a la tenue de soiree,

Cristina Marques: Mahat,

Herve de Maheas:Danseuse a Paris,

Ksuo-Hsiang Kuo: Mr.T,

Daniella Van Hemelryck: Star Theta Aquilae,

Sylvie Koechlin: Fleuve noir.

​Cjeloviti tekst i fotografije priliježu u att.​

 

​Photos: dr.sc. Dražana Martinović Mamić ​

 

S poštovanjem i pozdravima,

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stjepko Mamic
4 years ago

Hvala. Lijepi pozdrav iz jos uvijek ugodno toplog Dubrovnika.
Capt. Stjepko Mamić