ZNANOST U RH

tekst: Marko Jareb
Nedavno objavljena studija Svjetske banke pokazuje kako je u RH najveći odljev mozgova u Europi. Ona pokazuje da skoro svaki treći građanin RH s diplomom živi u inozemstvu ( 29,4 posto).

Ovako govori jedan mladi znanstvenik u RH:

„Problem znanosti u RH velikim je dijelom u tome da je uglavnom financira država, i to u okviru jednog sustava u koji su ugrađene nelogičnosti i iracionalnosti. One se multipliciraju osobnim sukobima i parohijalizacijom znanosti, pa tako mnogi doživljavaju svoje male znanstvene niše kao feude u kojim kmetovi rade dok feudalac ne umre. Taj način funkcioniranja znanosti ostavlja puno prostora za korupciju, sukob interesa i potpuno neracionalno trošenje male količine novca.

Koliko se mnoge odluke u znanosti donose pripadanjem određenim interesnim skupinama?

Je li bioinformatika idealna znanstveno područje za RH jer ne traži velika ulaganja? Jesu li za nju potrebna samo računala?

A ovako o znanosti u RH kaže jedan stariji znanstvenik:

„Na međunarodnoj razini obilježeni smo kao vrlo korumpirana, a znanstveno i akademski potpuno beznačajna zemlja. Najveća je šteta ona dugoročna: ne samo što se studenti slabo obrazuju, nego se i moralno kvare. Nakon diplome ulaze u sustav i definitivno se uvjere da se ‘ništa ne može pošteno’. Tako i oni postaju nepošteni akademski zaposlenici i – zatvara se začarani krug zla i propasti. Naposljetku živimo – onako kako živimo: u sumnji, laži, grijehu i – većina naroda – u duhovnom i materijalnom siromaštvu. …“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments