OBJAVA BIRAČIMA

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske

veleposlanstvo-RH-u-Njemackoj12-150x150Berlin/ “Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje

OBJAVU O MOGUĆNOSTI GLASOVANJA BIRAČA KOJI NEMAJU PRIJAVLJENO PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

 Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske održat će se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine u vremenu od 7,00 do 19,00.

Odredbama članka 57. Zakona o registru birača (NN 144/12) utvrđeno je kako birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu na dan izbora dokazivati svoje pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje koju izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske te na taj način ostvariti svoje biračko pravo.

 Navedena mogućnost glasovanja odnosi se samo i isključivo na birače koji NEMAJU prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

 Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu biti će po službenoj dužnosti registrirani za glasovanje prema adresi u osobnoj iskaznici te glasuju u nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.

 Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i oni koji imaju e-osobnu iskaznicu s prijavljenim prebivalištem u inozemstvu (npr. neka druga pokrajina u SR Njemačkoj ili neka druga država) bili su dužni prethodno se registrirati do 11. prosinca 2019. kako bi svoje biračko pravo mogli ostvariti u željenom diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Oni koji su se propustili prethodno registrirati do navedenog dana, svoje biračko pravo mogu ostvariti prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj odnosno prema mjestu prebivališta navedenom u osobnoj iskaznici s adresom izvan Republike Hrvatske.

 U slučaju drugoga kruga izbora (05.01.2020.), birači će se moći registrirati od 23.12. 2019. do 25.12.2019. godine, što se ne odnosi na one birače koji su se već ranije registrirali za drugi krug glasovanja.

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju koji se može predati (osobno, poštom, putem faksa ili e-maila skenirano),  u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje birači žele glasovati. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i priloži mu se preslika važeće hrvatske identifikacijske isprave (putovnice ili osobne iskaznice).

 Svoj upis u registar birača svi birači mogu provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave www.uprava.hr. ”   

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments