IGRA OLAKŠAVA UČENJE

Renata Primorac, uspješna dizajnerica igara na ploči

prilog: Ante Karačić
renataVeć deset godina Renata Primorac radi u školi u Olpeu u njemačkoj Saveznoj državi Sjevernoj Rajni Vestfaliji kao učiteljica za djecu od 5 do 10. razreda.

Tijekom rada s djecom s posebnim potrebama osmislila je tridesetak igara na ploči (tzv. Brettspiele) za matematiku i njemački jezik prema potrebama i zanimanjima učenika u skladu s temama i sadržajima u nastavnom programu.

Pošto ima  učenike s teškoćama u učenju i s posebnim potrebama, pružila joj se prilika za realizaciju njene ideje o olakšavanju učenja kroz igru.

renta 2Tokom njenog rada u školstvu smislila je oko trideset igara na ploči (Brettspiele) za matematiku i njemački  jezik prema potrebama i interesima njenih učenika u skladu s temama i sadržajima koji se nalaze unutar propisanog nastavnog programa.

Njen moto je: “Lernen für alle leichter machen“.

Za nju je najbolji način stjecanja znanja putem interesantnih i jednistavnih igara koje su prilagođene  učenicima, jer oni vole da se igraju i zato su igre jedan od najboljih načina za uspjeh. Igre imaju natjecateljski karakter pa motivira i potiče učenika da sudjeluje s ciljem da budu uspješniji.

U okruženju smanjenog stresa učenici nesvjesno usvajaju propisanrrenata 1o gradivo, razvijaju kreativnost, spontanost i samouvjerenost. Pomoću igre razvijaja se  komunikacijska sposobnost i stvara bolja atmosfera.

Igra utječe ne samo  na emocionalno-socijalni  nego i kognitivni razvoj.

Njene igre su jako priznate ne samo u njenoj nego i u drugim školama. Koriste se za predmet matematike, njemackog jezika i u dodatnoj nastavi  pri ponavljanu gradiva, uvježbavanja ili kao uvod u novi nastavni sadržaj.

Matematicke igre su naprimjer: tablica množenja, geometrija, razlomci, decimalni brojevi, proporcionalnost, postotak itd.

Njemači jezik:  pravopis i gramatika.

Učenici iz Berlina, Marburga, Bremerhavena, Sprockhövela i drugih mjesta koji su posjetili školu u kojoj radi prof. Primorac pokazali su oduševljenje njezinim projektom. Predstavila ga je i u Wuppertalu te na nedavnoj Inicijativi za bolju školu na kojoj su u srednjoj školi Olpe-Drolshagen sudjelovali gosti iz cijele Njemačke.

Želja je prof. Primorac, kako rado ističe, da igre s kojima uspješno radi stignu i do drugih škola.

Dosad je za svoj rad dobila potproru jedne tvrtke u iznosu od 750 eura.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments