DRŽAVLJANI REPUBLIKE HRVATSKE ODLUČUJU - Hrvatski Glas Berlin

DRŽAVLJANI REPUBLIKE HRVATSKE ODLUČUJU

Danas je drugi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske

veleposlanstvo-RH-u-Njemackoj12-150x1501Berlin/Danas je otvoreno 6408 glasačkih mjesta u Hrvatskoj i 124 izvan Hrvatske na kojima svoj glas u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske može dati oko 3 860 000 birača. Izbore će pratiti 24 333 promatrača.

Pravo glasovanja imaju i državljani Republike Hrvatske koji žive izvan RH a stariji su od 18 godina.

Za one koji IMAJU  prijavu prebivališta u Hrvatskoj, potrebna je prethodna registracija za koju je rok prošao. Brojni su se već kod prvog kruga glasovanja registrirali za oba kruga pa tako sad osim izlaska na biralište s važećim hrvatskim dokumentima, nemaju  drugih obaveza.

Odredbama članka 57. Zakona o registru birača (NN 144/12) utvrđeno je kako birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu na dan izbora dokazivati svoje pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje koju izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske te na taj način ostvariti svoje biračko pravo.

 Navedena mogućnost glasovanja odnosi se samo i isključivo na birače koji NEMAJU prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske održat će se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu u nedjelju, 05. siječnja 2020. godine u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Veleposlanstvo RH u Njemačkoj je na adresi: Ahornstr. 4, 10787 Berlin.

 

 

 

 

Related Post

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of