OSNOVNI POSTULAT U EKONOMIJI

tekst: Marko Jareb

Mladi sa završenim fakultetima tehničke struke teže se zapošljavaju u RH zato što je njeno gospodarstvo okrenuto ka turizmu i trgovini. Sve se više u RH traži kuhara i konobara, naročito u sezoni. Povećana je gradnja apartmana u RH. Nema sustavnih rješenja, samo su trendovi u pitanju. Neko vrijeme je bilo u modi imati privatnu benzinsku crpku te ih se sve više moglo vidjeti uz cestu. Rekao bi narod: „Vidjela žaba da se konj potkiva pa digla i ona nogu“.

Jedan VKV majstor je govorio:“Je li se isplati ići na fakultet“? To je govorio zbog toga što mu je plaća bila čak i veća negoli mladim inženjerima koji su došli raditi gdje je i on radio. Na kraju je ipak sina poslao na fakultet tehničke struke. Sada mu sin ima mogućnosti i privatno zarađivati u struci koju je završio.

Da bi se u nečemu išlo naprijed ne može tara biti veća nego mjera. Zato je potrebito uvijek nešto „vrtiti“. A što je to, na to je teško odgovoriti. Svakako vrijeme pokaže što je konjukturno, ali unaprijed je teško to vidjeti.

Je li još uvijek vrijedi osnovni ekonomski postulat u gospodarstvu za njegov rast kako mu izvoz mora biti veći od uvoza?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments