MOSLAVINA U PROLJEĆE

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević
Proljeće u Moslavini miriše proljetnim oranjem dubokih crnih brazda i roza cvjetovima trešanja. Trešnje će do svetog Vida donijeti ploda. Nadam se. Tada se u selu sprema i proščenje svetog Vida, onako kako se i nekada slavilo.
Žurno se uređuje okoliš oko crkve. Popločuju se nogostupi koji vode stazom do crkve. Nadam se da će mojih 70 bijelih ljiljana procvasti do tada, kao što su i prošle godine, pa da mogu okititi oltar svetog Vida.
Na dvorištu sam kasno pred noć zapiknula svoju plastičnu rodu, nadajući se da ju neće nitko vidjeti po noći. Prevarila sam se …ujutro je bilo oko nje puno zagonetnog perja. I prošle sam godine rodu zabila u zemlju u dvorištu. Tri dana je dolazio rodek i klopotao nad njom. Na kraju sam ju morala odnijeti u šupu.
Svako me jutro pozdravlja fazan s brijega. Kad me vidi, on krikne …dok se ja okrenem …njega više nema!
U cvjećnjaku je ocvala ljubičasta magnolija a male, roze pupove je pokazala vinova loza. Jorgovani već cvatu i jako mirišu. Ispred šume su grmići kao mladenka. Na vrhu krošnje imaju bijeli vijenac a u unutrašnjosti male, zaljubljene listiće. Trava buja a male tratinčice uljepšavaju taj tepih snova. Jedna je krtica ugledala dan i vječito zaspala.
Na mom vrtu je ostala kukuruza nepobrana pa su se maleni klipići spustili prema dolje. Životinjice su ih naglodale.
Krumpir koji nisam pobrala radi odlaska, ponovno proklijao! Jedna velika tikvanja s malim imenom na sebi …ostala je bez utrobe …od nje samo leži kora na travi.
Pozdrav iz Stružca!
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Lijep pozdrav Marija i teta Liza i drugim preostalim čitateljima Kak je to lijepo Prije nekoliko godina u Novom Vinodolskom bio je natječaj, točnije rečeno.. Srebrni cvijet Europe.. 2008 u kategoriji mjesta ujedno i u Splitu u kategoriji grada. “Srebrni i Zlatni cvijet Europe», koji svake godine dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće. Kako je to lijepo vjerojatno je već bilo ili će biti i u nekim drugim našim hrvatskim gradovima mjestima i selima po čemu se dodatno prepoznajemo i po cvijetnoj ljepoti. Moslavina pa to je Sisačko Moslavačka Županija To mi znači nešto od tud mi je supruga, pa se… Read more »

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
13 years ago

Divim se Mariji i drago mi je da je sretna u svom rodnom Strušcu. Čitam njene napisane retke o procvjetanim ljubičicama, mangoliji …i iznenađena sam da i u Berlinu, u mom vrtu, isto također cvjetaju ljubičice, mongolija, jedno stablo kruške je procvjetalo, jagode imaju cvjet, stablo dunje koju sam donela iz mog Broda također ima pupove …i ja eto isto uživam u cvjetovima moga vrta koji posjedujem već 36 godina, ali jedina razlika je što je taj vrt u Berlinu, a Marijin u Strušcu, no bitno je uživati i biti sretan ma gdje god bili i uživali. Pozdrav iz Berlina… Read more »