VODA NAŠA SVAGDAŠNJA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Nedavno mi je u kratkom posjetu bila kolegica, liječnica iz inozemstva, s kojom uglavnom komuniciram samo elektroničkim putom. Dok sam za nas dvije u kuhinji pripremala neizostavni i obljubljeni kapučino, zamolila me najprije čašu vode. Uzela sam vrč i prišla slavini.

U tom trenutku kolegica me ozbiljno upitala je li ta voda, u mojoj velikoj stambenoj zgradi, uistinu pitka i zdrava. Moram priznati da me to pitanje pomalo zateklo.

Zna se da nam je zdrava voda neophodna za život. No već smo pomalo postali ravnodušni na učestale obavijesti preko svih medija kako u nekom gradskom kvartu ili naselju voda, zbog zagađenja, privremeno nije za piće. Iako živimo u srcu Europe i obdareni smo mnogobrojnim izvorima kvalitetne vode, ipak moramo razmisliti kako se s vodom ophodimo.

Nedavno sam na jednom skupu mladih ljudi govorila o drogiranju. Mlada se publika začudila  kad sam joj objasnila da se u otpadnim vodama njihova grada nalaze raspadni produkti njihove droge i da je to jedan od pokazatelja koliko se droge konzumira.

 Tablete protiv začeća

Već šezdeset godina u našim domaćim ljekarnama nude se tablete protiv začeća. One sadrže umjetno stvorene ženske hormone. Taj preparat liječnici propisuju za tri situacije.

1. Kod žena koje žele spriječiti začeće ta tableta sprečava ovulaciju (stvaranje jajašca u jajniku) ili pak usađivanje već oplođenoga jajašca (u sluznicu maternice).
2. Kod žena u menopauzi (u „promjeni“) koje imaju česte i jake navale vrućine (valunge), oticanje nogu, boli u dojkama, čestu nesanicu, nervozu i razdražljivost. Liječnici – ginekolozi preporučaju liječenje navedenih tegoba hormonskim tabletama.
3. Kod žena koje imaju neuredni menstrualni ciklus liječnici propisuju te tablete za normalizaciju ciklusa.

Što su to hormonski disruptori?

Svakodnevno milijuni žena koriste milijune hormonskih tableta. Njihovi raspadni produkti završavaju u kanalizaciji, tj. u morima, rijekama, u podzemnim vodama, u prirodi. Iz prirode pak dospijevaju i u našu pitku vodu. Raspadni produkti hormonskih tableta koji se zatječu u prirodi zovu se hormonski disruptori. Oni u svojem okružju remete hormonsku ravnotežu živim bićima.

Što su to kemijski blizanci?

To su kemijske tvari u otpadnim vodama i u našemu okolišu koje nisu hormoni, ali djeluju poput estrogena, tj. ženskoga spolnoga hormona. U tu grupu spadaju pesticidi, razgrađena plastika, aditivi iz hrane, sastojci kozmetike i pojedina industrijska otapala.

Posljedice

Prisutnost i hormonskih disruptora i kemijskih blizanaca u našem okolišu remeti razmnožavanje životinja, zaustavlja dozrijevanje spolnih organa, izaziva pojavu dvospolaca, uzroke tumore testisa i jajnika, sprečava stvaranje spermatozoida. Takve tvari u životinjskomu svijetu dovode do kemijskoga škopljenja mužjaka. Zbog tih tvari danas imamo sve manje žaba, kornjača, riba i ostalih vodenih životinja. Kod današnjih muškaraca u mladoj i srednjoj dobi ima sve više neplodnih. Oni imaju manjak spermatozoida ili su njihovi spermatozoidi tromi, slabe pokretljivosti, pa ne stignu dopuzati do ženina jajovoda gdje ih čeka jajašce spremno za oplodnju.

Svjetska prehrambena industrija stavlja umjetne hormone u stočnu hranu. Time se ubrzava rast životinja, ali i rast – profita.

Zagađena priroda je loša kob našega vremena. Po tom pitanju mi nemamo alternative. Lošu pitku vode iz naših slavina pokušava se zamijeniti flaširanom izvorskom vodom. No tada se suočavamo s drugom opasnošću. Plastične boce za vodu proizvode se od jeftine i nekvalitetne plastike. Takav materijal i sam otpušta u vodu svoje nepoželjne produkte razgradnje, stvarajući tzv. kemijske blizance.

Naš vrhunski stručnjak za pitanje zdravoga okoliša, biokemičar prof. dr. Valerije Vrček od svih zala analizira koje je najmanje. On piše da nam je, kao trenutna utjehica, jedina prihvatljiva ponuda, izvorska voda „Jana“ u staklenoj boci.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments