Je li crijevo tašto?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Dio tankoga crijeva (jejunum) u medicinskoj se literaturi naziva taštim crijevom. U udžbenicima se može pronaći pojašnjenje toga naziva: taj je dio tankoga crijeva u leševa često bio prazan pa otuda i naziv tašt u značenju prazan.
Danas se pridjev tašt povezuje s ljudskim osobinama poput čežnje za častima i slavom te se tašt u današnje vrijeme upotrebljava u negativnom značenju za osobu bez ikakvih kvaliteta, a ne u značenju prazan. Ta je je tvrdnja uglavnom točna jer se u suvremenom jeziku rijetko upotrebljava pridjevtašt u značenju prazan, a ako se i upotrijebi, bit će uz imenicu koja označuje živo biće, primjerice, tašt čovjektašta žena.

Međutim, u hrvatskoj se knjiženojezičnoj tradiciji, starijim književnim djelima i starijim rječnicima, pridjevtašt češće potvrđuje u značenju prazan (koji nije ispunjen namjenskim sadržajem, nepopunjen), jednako uz imenice koje označuju živo i neživo. Pregledom starije i novije medicinske literature primijetit ćemo da se pridjev tašt potvrđuje kao dio anatomskoga medicinskoga nazivlja.
U suvremenom rječniku hrvatskoga jezika pridjev tašt nosi samo jedno značenje: „koji čezne za častima, počastima, za slavom i pohvalom; častohlepan, slavoljubiv: ~ političar, ~ glumac“. Budući da je navedeno samo jedno značenje, možemo zaključiti da se ono drugo izgubilo ili se gubi iz hrvatskoga jezika, iako je tašt i danas tvorbenim dijelom priloga natašte koji bilježi isti taj rječnik i to u značenju „na prazan želudac, prije prvog jela u danu: uzeti lijek ~, biti ~“. Tašt u značenju prazan ne bilježe suvremeni rječnici ni uz imenicu crijevo uz koju se navode samo pridjevi …debelo, tanko, slijepo. U starijim se hrvatskim rječnicima može pronaći dvostruko značenje pridjeva tašt …častohlepan i prazan.
Razlog što se pridjev tašt u suvremenoj medicinskoj literaturi sačuvao i do danas može se objasniti time što se pridjev od Šuleka (koji je stvaratelj hrvatskoga znanstvenoga nazivlja u 19. st.) pa sve do suvremenih dana rabio u medicinskome nazivlju …u značenju prazan. Budući da je pridjev tašt postupno gubio jedno od svojih dvaju značenja, razumljivo je da se suvremenomu čitatelju može učiniti neobičnim da taštznači i prazan …onaj koji nije ispunjen namjenskim sadržajem, nepopunjen.
Otuda je crijevo tašto, a natašte ne znači oholo, nego na prazan želudac.

Savjet napisao: Borko Baraban

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments