PUTOM ILI PUTEM

MALI JEZIČNI SAVJETI
Č
asopis jezik

Imenica put se u instrumentalu jednine može upotrijebiti u dvama oblicima: putom i putem. Ako je poslušati normativne preporuke u našim četirima suvremenim gramatikama, instrumental imenice put ne ćemo znati bez većega napora upotrijebiti u pravilnom obliku, jer se normativne preporuke međusobno razlikuju.

Neke nam gramatike preporučuju upotrijebiti oblik putom ako je iza kakvoga prijedloga: Za putom raste trava, a oblik putem ako prijedloga nema: Otišla je svojim putem.

Neke nam gramatika kaže da putom upotrebljavamo kada put znači zemljište kojim se ide, putovanje ili stranu kojom se kreće: Valja nam hodatim blatnim putom, a druga gramatika kaže da u tom značenju možemo upotrijebiti i putom i putem: Valja nam hodati blatnim putem/putom.

Sve su pak gramatike složne u tom da putem valja uvijek upotrijebiti u prenesenom značenju, dakle, kada ne znači stvarni put, nego znači sredstvo, način, postupak: Mirnim putem ništa ne ćemo postići.

S obzirom na to da svaka gramatika savjetuje drukčije, čini se da je svejedno hoćemo li upotrijebiti putom ili putem. To je ujedno i najlakše – ne moramo misliti jesmo li upotrijebili prijedlog ili smo put upotrijebili u prenesenom značenju; je li put bez prijedloga ili je u svom pravom značenju.

Ostale imenice iste vrste ipak nemaju sličnih dvostrukosti, imenice muškoga roda koje zvaršvaju na t, i našega i tuđega podrijetla, u instrumentalu imaju nastavkak -om.: hrt, hrtom; bat, batom; kat, katom; kut, kutom; život, životom; rat, ratom; hvat, hvatom, volt, voltom; vat, vatom; inat, inatom. Imenica put jedina je među imenicama svoje vrste koja ima dvostruke oblike i to, kako se vidi iz upotrebe, bez obzira znači li put u pravom ili prenesenom značenju i stoji li pred njom prijedlog ili ne.

Oblik je putem stariji, a oblik je putom mlađi, oba oblika supostoje u suvremenom jeziku i podjednako se upotrebljavaju. Putom je sukladno s ostalim imenicama na t pa bi trebalo imati prednost, ipak oba su oblika pravilna jer putem ima čvrsto uporište u upotrebi pa se ne može znemariti.

U množini je prevladao oblik putovi, a norma je složna u tom da je to i jedini pravilni oblik. Dakle, putom i putem, ali putovima.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments