ROTA VIRUS

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

S početkom 2020. godine u Kini se pojavio opasan korona virus koji se ubrzo proširio cijelom kuglom zemaljskom. Svi mediji nas o tome iscrpno izvještavaju.

Mi ćemo ga ovdje preskočiti i reći vam nešto o rota virusu koji zadaje velike brige mnogim roditeljima male djece. Rota virus napada malu djecu u dobi od šest mjeseci do pete godine života. To su djeca jasličke i vrtićke dobi. Ta zaraza se vrlo brzo širi u dječjim kolektivima.

Oko 95% djece do pete godine zarazi se tim uzročnikom barem jednom u životu. Zbog načina širenja rota virus je uzročnik i najčešće bolničke infekcije, te povremene masovne infekcije u domovima za starije osobe. Kod odraslih ljudi on uzrokuje blaži oblik bolesti. Ta se bolest u narodu zove crijevna gripa.

Način zaraze:

Prvi način je tzv. feko-oralni put (od stolice do usta): Virus se nalazi u bolesnikovoj stolici i to dva dana prije izbijanja bolesti i do 10 dana nakon smirivanja simptoma. Zaraza se širi preko prljavih ruku, površina ili igračaka. Virus se npr. u prašini može održati do 60 dana. Zdravo dijete se zarazi kada svoj prljavi prstić ili prljavu igračku stavi u usta. Virus se tada naseli na sluznicu usne šupljine i postupno dolazi do sluznice crijeva. Tamo ulazi u crijevne stanice u kojima se ubrzano razmnožava. Pri tome uništava crijevne stanice koje se onda proljevom  odstranjuju napolje.

Drugi način zaraze je kapljičnim putom: Bolesna osoba ima virus u slini. Tijekom govora, kihanja ili kašljanja virus se raspršuje u zrak. Virus zrakom dolazi na sluznicu zdrave osobe i zarazi ju. Inkubacija je vrijeme od prvoga kontakta sa virusom pa do izbijanja bolesti. Ona traje 18 do 48 sati. Najčešće epidemije rota virusom u dječjim kolektivima i u bolnicama nastaju u hladnim mjesecima, od prosinca do travnja.

Simptomi bolesti:

Virus uzrokuje tešku infekciju želučano-crijevnog sustava. Stoga djeca izgube apetit, povraćaju, osjećaju bolove u trbuhu, imaju učestali proljev, visoku temperaturu, zapadaju u dehidraciju pa često moraju biti liječena u bolnici i dobivati infuzije. Taj virus uzrokuje 30% dječjih povraćanja i proljeva. Bolest traje do 2 tjedna.

Liječenje:

Protiv rota virusa nema lijeka. No, postoji cjepivo koje može ili spriječiti obolijevanje ili bolest znatno ublažiti. Cjepivo se daje u usta, dva puta u razmaku od 4 tjedna. Dijete se može cijepiti od 6. tjedna života, a drugu dozu mora dobiti najkasnije do 6. mjeseca života. Lijekovi poput antibiotika u ovoj bolesti ne koriste. Budući da virus razara crijevne stanice, one se moraju što prije odstraniti iz tijela. Zato nije dobro davati lijekove za zaustavljanje proljeva. Bolesnom djetetu može se pomoći jedino nadoknađivanjem izgubljene tekućine, šećera i elektrolita koji se gube povraćanjem i proljevom.

Za kućno liječenje postoji prašak koji sadržava šećer i elektrolite. Prašak se otopi u vodi. No on ima neugodan okus, pa ga djeca uglavnom ne vole popiti ili ga pak brzo povrate. Za suzbijanje dehidracije kod kuće djetetu se može svakih desetak minuta dati ohlađeni čaj od šipka na žličicu ili mu plastičnom štrcaljkom za injekcije uštrcati po nekoliko mililitara čaja u usta. Ako je dijete još na dojci, dobro ga je u bolesti češće i kraće stavljati na dojku.

Komplikacija bolesti – dehidracija:

Što je dijete mlađe, bolest je opasnija. Kod dojenčeta dehidracija nastaje vrlo brzo. To se može prepoznati po suhim ustima, upalim očicama, blijedoj i suhoj koži i blijedim sluznicama. Na vrhu glave gdje dojenčetu zarastaju kosti nalazi se čvrsta opna, mekana na dodir. Ona se u dehidraciji udubljuje. Dehidrirano dijete plače sve slabijim glasićem, sve manje mokri, dijete postaje sve mirnije i sve tromije reagira na vanjske podražaje.

Dehidracija može brzo poremetiti sve životne funkcije. Zbog povraćanja i učestalih proljevastih stolica iz krvi se povlači tekućina. Krv u žilama zato postaje zgusnuta, a to otežava dotok kisika do svih organa. Zbog toga nastupa životna ugroza. Dehidracija se osim na izgled može i objektivno procijeniti vaganjem dojenčeta. Ako dijete izgubi 7 % od svoje tjelesne težine od prije nastanka bolesti, to je znak da se radi o vrlo teškoj dehidraciji i jako ugroženom životu.

Virus se dokazuje analizom stolice.

Prevencija bolesti:

Zaraza virusom može se preduhitriti cijepljenjem, strogom higijenom i izolacijom bolesnoga djeteta bilo kod kuće, bilo u bolnici.

Ruke treba dezinficirati 96% alkoholom, 70% izopropranololom ili kloriranim pripravcima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Branislav Mikulic
Branislav Mikulic
4 years ago

Koristan i poučan tekst, ne samo za roditelje djece predskolskog uzrasta. Hvala gosp. Jazbec koja me svojim izvrsnim prilogom potakla da predložim da naš Hrvatski glas otvori novu rubriku o zdravlju, o zdravom življenju i zdravoj prehrani. To bi mogla biti tribina s koje bismo čuli i učili o svima korisnim temama, a iz pera afrimiranih zdravstvenih radnika i svih onih koji imaju ekspertna znanja u tom i dodirnim područjima.