MOŽE SE, ITEKAKO, I U HRVATSKOJ

piše: Igor Matijašić
Na kraju jednog, po mnogo čemu specifičnog, obrazovnog tjedna…

Jučer je donijeta razumna odluka da nastave u školama neće biti do 19. travnja, a učitelji svoj posao mogu obavljati od kuće.

Prioritet apsolutno svima u ovom trenutku jest zdravlje!

Kad je tek krenula priča o nastavi na daljinu, nazvao sam ministričinu izjavu ishitrenom, a u glavi mi se rojila masa pitanja.

Neka pitanja u međuvremenu su razriješena sama od sebe, na neke i dalje nemam odgovora…

I dalje mi nije drago što se neke važne informacije prije dostavljaju medijima nego školama koje moraju postupati po navedenom.

Online nastava je tu – sa svim prednostima i nedostacima koje ona donosi!

Ono što mi je posebno drago jest sljedeće, opet smo svi zajedno dokazali kako smo iznimno snalažljivi u svim situacijama, budući da nikoga od nas nitko unaprijed nije pripremao za ovakve trenutke.

Može se, itekako, i u Hrvatskoj!

Stoga bih zaista volio da se veliki naglasak stavi na sve – naravno da treba čestitati i Ministarstvu, CARNet-u, televiziji i svima koji su „zakotrljali“ cijeli projekt, no nosioci svega opet su učitelji koji istražuju, prilagođavaju se novom okruženju, uče zajedno s učenicima, kreiraju zadatke i sadržaje koji će biti važni za nastavu.

Ne treba zaboraviti niti roditelje koji su ponovno pronašli način da nekako zbrinu svoju djecu kod kuće, bez obzira koliko nekima to sigurno predstavljalo velik problem…

Posebno me raduje činjenica što apsolutno svi prepoznaju važnost situacije – sportaši su odlučili pomoći, nakladnici neumorno distribuiraju svoje materijale, informatičke tvrtke i teleoperateri nastoje dati svoj obol…

Nevolja zbližava ljude!

Samo treba ostati pribran i realan.

Nismo najpametniji na svijetu i ne trebamo se pretjerano hvaliti svojim postignućima, nego izvući najbolje iz ovoga što možemo. Tko zna, možda nas neka slična situacija čeka u bliskoj budućnosti, iako se toplo nadam da tako biti neće…

Zbog svega treba biti objektivan, ne pretjerivati i stalno treba dobronamjerno ukazivati na eventualne propuste i mogućnosti poboljšanja.

I to sada, za vrijeme dok sve traje, a ne biti kasnije generali nakon bitke.

Svi koji rade u školama sigurno se nadaju da će se vrlo brzo vidjeti u “svojim” uvjetima – svaka čast online nastavi, ali socijalnu interakciju u školskim prostorima ne može zamijeniti baš ništa!

Dok se to ne dogodi (baš kao što sam danas poslao u poruci svim roditeljima naših učenika), koristimo svi zajedno vrijeme da osnažujemo svoju djecu – riječ podrške i pohvale u ovakvim situacijama od iznimnog je značaja! Razgovarajmo s njima čim više, tješimo ih, koristimo svo slobodno vrijeme za zajedničku igru – ako je nama odraslima ova situacija prouzročila pomutnju, tko zna kako oni to procesuiraju…

Pomažimo jedni drugima!

Ono što je sigurno – ne može ovo potrajati unedogled, a siguran sam da će nas ova situacija osnažiti za neku novu „bitku“ u budućnosti.

Osobno mogu reći ono što sam danas prenio i svojim djelatnicima – jako sam ponosan kao ravnatelj Oš Milana Langa Bregana kako su se snašli u ovim kriznim trenucima.

Zato i jest učiteljski poziv toliko značajan – prilagodljivi su svim situacijama i uvijek izvuku najbolje od sebe…

Mislim da će, nakon što sve ovo prođe, i učenici shvatiti koliko im, zapravo, nedostaje školska atmosfera…

Sretno nam svima i nadalje!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Hvala Vam učiteljice
Tako je Online nastava je tu – sa svim prednostima i nedostacima koje ona donosi!I,to je za pohvaliti,a što se briga tiče i poblema,neke od njih kako ste i sami rekla,se sama od sebe riješe,druge treba da odstoje.Postoji i onih nerješivih,koje odu ćak i u povjest.Svakako će se učenici sjetiti,koliko im važi škola.Pogotovo kada će roditelji morati opet na posao aditi i više ih neće biti kod kuće.

Sretno nam svima i na dalje, bilo ovo,čudovito vijeme.