MI PLEŠEMO, LA, LA, LA, LA…

GDJE SU, ŠTO RADE: Foklor Hrvatske zajednice Berlin održava redovite online probe

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U ovo jutro, ponedjeljak 20. travnja, otvaraju se polako trgovine u glavnom njemačkom gradu i drugdje u Njemačkoj. Najprije, one manje, do 800 kvadratnih metara, poslije će na red doći i veće, pa škole i tako redom. Život se pomalo vraća na ulice njemačke metropole, čuje se to i po zvucima koji dopiru s vana.

Sve se zbiva najprije malim koracima, nije ni čudo, treba sad naučiti živjeti s koronavirusom među nama, sve dok se ne pronađe odgovarajuće cjepivo.

U tom smislu još su uvijek na snazi mjere zabrane kontakata, točnije, potrebno je održavanje fizičke distance. Nema velikih okupljanja sve do kraja kolovoza. Tako je u ovom trenutku, pa o nekim takvim stvarima, druženjima, zabavama i  pojedinačnim ili grupnim putovanjima, možemo još uvijek tek sanjati i u sjećanju ih se spominjati.

Mogu to ovih dana jako dobro i članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin na čijem čelu je predsjednica Karmen Meić.

Vrata ovog udruženja su i dalje zatvorena. Hrvatska zajednica, prema riječima gospođe Meić, u svemu dijeli sudbinu svih drugih društvenih segmenata, ponajprije kulturnih koji ponajviše i trpe jer primarno, na red najprije dolazi buđenje gospodarstva kao materijalne baze za ostale djelatnosti i aktivnosti. O svemu tome računa vodi Upravni odbor Hrvatske zajednice Berlin čiji članovi stoje u stalnom i bliskom kontaktu na daljinu.

Da nije bilo koronavirusa, članovi Hrvatske zajednice Berlin bili bi ovih dana na šestodnevnom putovanju ka Azurnoj obali, prema suncu San Rema, Nice i Monte Carla. Tamo bi upravo ovog tjedna folkloraši Hrvatske zajednice i Vokalni sastav Lastavice, bili gosti na Svjetskom festivalu folklora.

I druge aktivnosti ovog udruženja stoje po strani, nema susreta niti proba, zabave ni proslava, utihnule su i partije bele petkom, odgođeno je i gostovanje folklora na Đakovačkim vezovima u srpnju. Čekaju se bolja vremena u uvjerenju da će ona i doći.

A ta buduća bolja vremena, kad budemo naučeni živjeti s virusom među nama i u konačnici i otporni na njega kad cjepivo bude svima dostupno, traže da se za njih bude i spremno i da sve aktivnosti krenu svojim normalnim životom.

Da to vrijeme ne bi dočekali nespremni, folkloraši Hrvatske zajednice Berlin koje godinama vodi Ankica Andrić već imaju redovite online probe folklora.

A to izgleda ovako: podijeljeni u dvije grupe, petkom uvečer, kad su i inače bile probe folklora, u dva termina su zajedno online i slušaju, gledaju, prate i slijede vježbe i plesne korake koje im uz odgovarajuću glazbu,  pokazuje voditeljica folklora. Ponavljanje je majka mudrosti pa tako i svakog umijeća.

Tako svaki član folklora u svom domu, svojoj sobi, dnevnom boravku ili kojem drugom kutku stana, slijedi glazbu i ponavlja korake koji će jednom biti uklopljeni u jedinstvenu plesnu i folklornu cjelinu. U pripremi su upravo Karlovački plesovi koji su bili u planu i programu gostovanja na Đakovačkim vezovima 2020. godine i za koje su, prije pojave koronavirusa, i naručene nošnje iz Hrvatske.

Tijekom ove online probe ima mjesta i za pauze, šale i socijalne kontakte, dogovore i razgovore kojih inače u trenutku u stvarnom životu, još  nema a jako nedostaju.

Na primjeru foklora Hrvatske kuturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, lijepo je vidljivo kako život pronađe svoj put i pravac i kako poteškoće otvore i neke druge kreativne mogućnosti. Ne može to ni koronavirus zaustaviti. Ne da se čovjek. Samo naprijed, naši folkloraši!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments