PRODUŽENA ODLUKA CIVILNOG STOŽERA

Produžena Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Zagreb/ Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku kojom se primjena Odluke o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. produžuje do 18. svibnja 2020. godine. Odluka glasi:

“Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dana 19. ožujka 2020. godine Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Navedenom se Odlukom, radi zaštite stanovništva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 200/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. S državljanima Ujedinjene Kraljevine će se do kraja 2020. postupati na isti način kao i s građanima EU-a.

Interes Republike Hrvatske za ulazak u Republiku Hrvatsku osoba iz stavka 3. ove točke potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokurugu u iznimnim slučajevima. Na te osobe obvezno se primjenjuju upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

– zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;

– prekogranične radnike;

– prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;

– diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;

– putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.”

Mjera  je stupila na snagu 19. ožujka i primjenjivala se 30 dana a potom je produžena do 18. svibnja 2020. godine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments