KNJIŽEVNI DAROVI IZ SUBOTICE

S nama je Katarina Čeliković, književnica i kulturna djelatnica iz Subotice

Subotica-Berlin/ – Poštovana gospođo Sonja! Pratim ono što objavljujete o Hrvatima u Njemačkoj, napose Berlinu. Sada je tamo i naš prijatelj, veleposlanik gospodin Gordan Bakota. Ja radim u zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata  sa sjedištem u Subotici i administriram na Facebooku nekoliko profila, među njima stranicu Zavoda i Kulturu Hrvata u Vojvodini (Srbiji) i Hrvatsku čitaonicu. Voljela bih da se povežemo u nekom budućem vremenu, kada ovaj nevidljivi neprijatelj siđe sa scene…

Tako nam je nedavno pisala Katarina Čeliković, književnica, lektorica, urednica  i kulturna djelatnica iz Subotice.

A potom nam poslala i prvi prilog i koju riječ o sebi uz ove redove: –Pratim povremeno vašu internetsku stranicu koja pruža impresivnu sliku Hrvata u svijetu i domovini. Potaknuta željom da se i sama uključim u ovu kulturnu platformu šaljem svoju biografiju i nekoliko pjesama za objavu – ako ih nađete vrijednima za to.

A mi jesmo, nalazimo vrlo vrijednima. Radoznali smo kako se odvija kulturni život u Subotici, radoznali kako živi i čime se to sve bavi naša nova suradnica i poznanica. Bit će to lijepo druženje. Počinjemo ga kratkim upoznavanjem i poezijom. Katarini želimo dobrodošlicu! /Uredništvo/

Katarina Čeliković (Varaždin, 1960.) knjižničarska savjetnica, književnica, publicistica. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je (1983.) komparativnu književnost i rusistiku. Od 1986. radi u subotičkoj Gradskoj knjižnici, a od 2009. stručna je suradnica za kulturne projekte i programe u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Urednica je i/li priređivačica pedesetak publikacija i autorica nekoliko autorskih knjiga. Izvršna je urednica Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ te članica uredništva kalendara Subotička Danica i Hrcka – podlistka Hrvatske riječi. Piše poeziju i prozu. Prozni i poetski radovi objavljeni su joj u Hrcku – dječjem podlistku Hrvatske riječi, katoličkom mjesečniku Zvonik, u kalendaru Subotička Danica, glasilu Otac Gerard, Hrvatskoj književnoj reviji Marulić, Časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ te u knjizi ODSJAJI ljubavi : panorama suvremene duhovne lirike Hrvata u Vojvodini (2015.).

Dobitnica je Antušove nagradu za doprinos kulturi bačkih Hrvata-Bunjevaca za rad u mjesečniku Zvonik (1997.), a za organiziranje Dana Balinta Vujkova Kulturno-prosvjetna zajednica Općine Subotica dodijelila joj je posebno priznanje „Dr. Ferenc Bodrogváry“ (2005.)

Stručni su joj radovi objavljeni u zbornicima s više skupova u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Sudjelovala je u pokretanju i u radu nekoliko subotičkih hrvatskih institucija: katoličkog mjesečnika Zvonik 1994., u kojem je od početka lektorica, novinarka i jedna od urednika, Hrvatskoga akademskog društva 1998., u kojem od osnutka obavljala dužnost tajnice, a 2002. potaknula je osnivanje Hrvatske čitaonice i Hrvatskog društva za pomoć učenicima Bela Gabrić. U sklopu Hrvatske čitaonice pokrenula je nekoliko manifestacija kojima je svrha očuvanje i razvijanje hrvatskog jezika i očuvanja tradicijske kulture (Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku, Susreti vojvođanskih pučkih pjesnika Lira naiva, Etno kamp za djecu, Književno prelo) te nakladničku djelatnost (knjige, zvučna edicija s narodnim pripovijetkama i edicija Slikovnice). Lektorica je i jedna od urednika u kalendaru Subotička Danica, a sudjeluje i u nakladništvu Katoličkog društva Ivan Antunović, u istom Društvu je pročelnica Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić od 1999.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments