CRVENI MAKOVI

Trostruki sram Mihovila P. Miškine

piše: Ivica Košak

U sjećanju na Zeleni brijeg u Sisku i djetinjstvo u ulici Mihovila Pavleka Miškine

Evo, sve sa svibnjem dolazi novo ili Sve novo stvara maj  kako je spjevao Hermann Adam von Kamp (1796. – 1867.).  Von Kamp je bio njemački učitelj, lokalni povjesničar i pisac.

Pjesma koju je napisao 1818., a objavio je 1829., jedno je od lirskih kulturnih dobara njemačkog jezika.

Tekst Sve novo stvara maj/ Alles neu macht der Mai jedinstvena je pjesma hvale za svibanj, koja simbolizira proljeće. On budi osjećaj oslobođenja od zimske hladnoće i mračnih dana, nakon zimske noći. Stara godina je prošla; osjeća se da je sve novo, a duša svježa i slobodna.[1]

Puno godina  kasnije Mihovil Pavlek Miškina spjevat će pjesmu Crveni makovi.[2]

Crveni makovi je pjesma posebnog  ugođaja. Između uspavanke i tužbalice, jednostavni na način dječje pjesmice. Nepoznati skladatelj Miškinine je narodske osmerce ugodio u skladu s duhom teme. Dijete se obraća majci, pita kakvi su ono cvjetovi, lijepi, od svega drukčiji, što su na sve strane preko noći procvjetali.

Majka mu odgovara da je to čemer zemlje, da je korov. I pripovijeda priču o seljačkoj muci i o gospodarima koji na toj muci žive.

Miškinin svijet bio je jednostavan. U njemu se jasno dijelilo dobro od zla. I u ime dobra crveni se uspomena pjesnika kojeg danas više nema u udžbenicima hrvatske kulture. Pjesma Crveni makovi ne pjeva se više i tone sve dublje u svijest sve starijih i starijih koji se pjesme sjećaju. Miškinana  smrt u logoru 1942. je anonimizirana, nema je se po čemu pamtiti, ni nju, ni onoga koji je umro.

Mihovil Pavlek Miškina nije se povodio velikom idejom ni ideologijom. Tražio je put Radićeve seljačke pravice, za sebe i druge.  Odbija suradnju vladavini zla, navodno s riječima: – Ja ne mogu s vama surađivati. Ono, čim se vi ponosite – da ubijate komuniste, Srbe, Židove i sve svoje, ja se upravo toga stidim. Ono pak, čim se ja ponosim – da su nam Srbi braća, da smo Slaveni, da nam je svima Rusija mila mati, toga se vi stidite.[3]

I tako su se, prema legendi, našla sučeljena dva stida koje prekriva onaj treći, stid zaborava.

—–

[1] https://www.lieder-archiv.de/alles_neu_macht_der_mai-notenblatt_300052.html

[2] https://www.youtube.com/watch?v=_aQv31XibQ4

[3] https://www.jergovic.com/ajfelov-most/crveni-makovi

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments