CHRISTUS VINCIT U BERNU

Bern/ U okviru manifestacije Pasionska baština održava se koncert CHRISTUS VINCIT, na kojemu će biti izvedene skladbe isključivo hrvatskih skladatelje, od kojih su mnogi bili svećenici/redovnici-ce, stradalnici II sv. rata i poraća, zanemareni i zaboravljeni, o kojima ništa ili premalo znamo.

Neke od ovih skladbi zacijelo će po prvi puta biti izvedene od njihovoga nastanka/(nestanka).

Koncert će se održati u crkvi sv. Jeronima u Bernu u ponedjeljak, 29. lipnja u 20h.

Na koncertu nastupaju: Nikolina Pinko, sopran, Ana Kirchmayer Wonnemann, violina i Eva Kirchmayer Bilić, orgulje

Naime, brojni hrvatski skladatelji i njihova djela još uvijek su nedovoljno istraženi i nepoznati i/ili neprisutni na pozornicama i u glazbenom obrazovanju. Pasionska baština upravo otkriva takva djela.

Ovaj program otkriva skladbe hrvatskih skladatelja, velikim dijelom svećenika i redovnika/redovnica, žrtava komunističkog sustava, koji su zbog svoga poslanja i služenja Crkvi i Domovini, proganjani, zatvarani, ubijani, a potom prešućivani, zaboravljeni, zanemareni. Svoje najplodnije godine života, primjerice, o. Kamilo Kolb i vlč. Matija Ivšić, ostavili su na robiji u logoru u Staroj Gradiški, dok je o. Anselmo Canjuga (autor skladbi Uzmite, jedite i Ljiljane bijeli) u njemu i preminuo, dok je ostale iscrpljenost, bolesti i komunistički sustav zaustavio i onemogućio njihov daljnji razvoj i napredak. Dr. o. Bernardin Sokol bačen je u more na otoku Badiji kod Korčule, o. Miroslav Grđan nestao je na Bleiburgu. O njima su današnji glazbenici saznali ponajprije zahvaljujući vrijednim i iscrpnim istraživanjima muzikologinje dr. Marije Riman, unatrag 20-tak godina.

Dirigent, muzikolog, skladatelj i utemeljitelj Instituta za crkvenu glazbu, svećenik Albe Vidaković, bio je izbačen iz obrazovnog sustava (Hrvatski državni konzervatorij, današnja Muzička akademija), Jakov Gotovac imao je gotovo bizarna iskustva, dok je Dora pl. Pejačević, premda preminula 1923., bila, zbog plemićkih korijena, gotovo nepoznata do sredine 80-ih godina 20.stoljeca, a zaživjela je zaslugom muzikologinje akademkinje Koraljke Kos i tek se uspostavom hrvatske države dogodio značajni zamah njezinoga opusa u obrazovnom sustavu i na koncertnim pozornicama.

Boris Papandopulo i Anđelko Klobučar, također su osjetili i doživljavali progone, dok dr. Hubert Pettan, vrstan skladatelj, pedagog i glazbeni pisac ostao upamćen kao uzoran srednjoškolski nastavnik teorijskih predmeta. Skladbe s. Lujze Kozinović (družba sestara sv. Vinka Paulskoga) i danas se vrlo rijetko izvode, te je tek užem krugu glazbenika poznata kao skladateljica, orguljašica i pjevačica s diplomom Muzičke akademije, te vrsna pedagoginja (napisala priručnik za pjevanje školskih zborova) i muzikologinja, koja je istražila i zapisala pučko tradicijsko crkveno pjevanje na području Vinodola.

Ovaj program molitva je za oprost prema nemaru, nepravdi i zaboravu koji je prema djelima brojnih skladatelja/skladateljica učinjen, te molitva za spas njihove duše i zahvala za značajan doprinos i trag kojega su ostavili u hrvatskoj glazbi, a također i poticaj novome naraštaju za daljnje pozornije istraživanje i vrjednovanje hrvatske glazbene baštine (i) dvadesetoga stoljeća.

Eva Kirchmayer Bilić

Kamilo Kolb: Ja vjerujem, za glas i orgulje (stihovi dr. Velimir Deželić st.), 1924.

Jakov Gotovac:           Ave Maria, za glas, violinu i orgulje, skladano 1931.

1. Kamilo Kolb: Ufanje, preludij za orgulje

Dora pl. Pejačević:   Ave Maria, op.16  za glas, violinu i orgulje,1908.

12. Miroslav Grđan: Christus vincit, ofertorij za orgulje, izdano u Metz-u (FR), 12.4.1938.

vlč. Matija pl. Ivšić: Pjesma Majci Božjoj Bistričkoj, za glas, violinu i orgulje (stihovi vlč. dr. Svetozar Rittig), 1933.

Bernardin Sokol: Ave Maria za violinu, glas i orgulje, 1925.

1. Anselmo Canjuga: Preludij u B duru, za orgulje

iz VII. kajdanke Logorskih skladbe za orgulje, Stara Gradiška, 1947.-52.

Boris Papandopulo: Tužaljka za violinu i klavir (obrada za orgulje), skladano 1943.

1. Lujza Kozinović: Kraljici mira, obradba za (glas, violinu i orgulje)

Hubert Pettan: Pokajnica za glas i klavir (obradba za orgulje), op. 70  (stihovi Josip Riječanin, pseudonim, /Josip Velebit/), skladano: svibanj 1977.

1. Bernardin Sokol: Andante religioso, op.10 iz Due pezzi per organo

Anđelko Klobučar: Otče naš, glazbeno razmatranje na glagoljaški napjev  iz Žmana na Dugom otoku

vlč. Albe Vidaković: Zdravo Majko, Djevice (obradba za violinu, glas i orgulje)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments