PISMO RODU HRVATSKOM

Sastav koji je dobio drugu nagradu (među osmim razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autorica: Matija Krolo, 8. razred, OŠ fra Pavla Vučkovića, Sinj
slika: Neva Novak, 4. razred, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica (4. nagrada na likovnom natječaju)

Mili rode hrvatski, koji od stoljeća sedmog živiš na prostorima ove zemlje!

Dugo je vremena trebalo da me izvuku iz podruma gdje su me postavili vladari tadašnjeg doba. Iz njihovih usta čule su se  latinske, mađarske, talijanske i njemačke riječi, ali nikada moje.

Moje blago, moja narječja,  koristili su najhrabriji ljudi, seljaci i zemljoradnici. Nisu im trebala nikakva pravila, riječi su same tekle.

Narječja su me održavala na životu i danas sam zbog njih drugačiji od svih drugih jezika.

Tek u devetnaestom stoljeću uspjeli su me ljudi Ilirskog pokreta postaviti na tron. Tada sam iz usta Ivana Kukuljevića-Sakcinskog prvi put ušao u dvoranu Hrvatskog sabora.

Za sporazumijevanje cijelog roda uzeli su štokavsko narječje i ijekavski govor. Malo pomalo stigao sam u škole i na ulice,  među gospođe i gospodu. No, za vrijeme Jugoslavije moj je opstanak  bio ugrožen, ali preživio sam zahvaljujujući tebi, rode hrvatski, koji si me čuvao.

Rode hrvatski, dočekao si samostalnost i slobodu! Mislio sam da ću se smiriti, svi će me govoriti, poštovat će moja pravila,  moja narječja, i nitko me više neće ugroziti. Ali… stiglo je novo doba, počeo si zaboravljati moju važnost. Izmišljaš kratice za koje ja nikad nisam čuo, a moje riječi zamjenjuješ engleskim. Mladima postajem dosadan jer kažu da su moje norme prekomplicirane.

Ponekad se pitam bi li mi bilo bolje u onom podrumu, ali crne misli pokušavam odagnati jer vjerujem u svoj narod i njegovu volju.

Sačuvat ćeš me, znam da hoćeš! Zato, piši, pričaj, voli svojim jezikom! I što i ča i kaj čuvaj, dostojanstveno i sigurno, i tada ćeš, rode moj hrvatski, živjeti vječno!

Tvoj jezik hrvatski

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments