NOVE MJERE: OBAVEZNO TESTIRANJE

Berlin/ U Njemačkoj je na snagu stupilo novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja. Među tim rizičnim područjima- nije Hrvatska.

Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka u zračnim lukama ili u nekom od centara za obranu protiv koronavirusa a moguće je test obaviti i kod kućnog liječnika. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan,a  neodazivanje na obvezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura

Vrijeme čekanja na rezultat testa ne traje dulje od 48 sati to vrijeme  putnik mora provesti u karanteni.

Za povratnike koji dolaze cestovnim putem organizirani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prijelaza ili željezničkih postaja. Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik. Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući ali ne i obavezni i za povratnike iz nerizičnih zemalja poput Hrvatske.

Središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana. Od zemalja i regija unutar Europske unije rizičnim se smatra Luksemburg kao i nekoliko španjolskih regija među kojima je i Katalonija.

Predstavnici vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) kritiziraju činjenicu da su testovi za povratnike s odmora besplatni za sve.

“Nije prihvatljivo da svi građani Njemačke snose troškove jednakom mjerom. Komu je potreban jedan test, taj bi ga trebao i sam platiti”, rekao je predsjednik savezne pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff (CDU) za dnevnik Die Welt.

Testiranje na koronu stoji 50.50 eura. Institut Robert Koch u subotu treći dan za redom bilježi dnevno više od 1.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments