LJUBAV NEMA GRANICE

Manifestacija “Ljubav nema granice” povodom 110. godišnjice rođenja Sv. Majke Terezije u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Violeta Kalić

Skopje/ U Memorijalnom centru Spomen doma Sv. Majke Terezije u Skopju 26. kolovoza u povodu 110. godišnjice njezinog  rođenja održana je manifestacija “Ljubav nema granice”.

Manifestaciju su prigodnim riječima pozdravili predstavnici  organizatora,  Nevenka Kostovska, predsjednica  Zajednice Hrvata u RSM i direktor Memorijalnog centra Arijan Aslanaj.

Veličanstveni program boja, pjesničke riječi i glazbe započeo je otvaranjem izložbe radova  likovnih umjetnica  Natalije Budlinske i Snježane Melnik iz Ukraine o kojoj je govorila Violeta Kalić, povjestičar umjetnosti.

U pjesničkom dijelu programa „Ljubav bez granica“ svoje stihove posvećene Majki Tereziji su čitali hrvatsko makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova i albanski književnik Ahmet Selmani u pratnji na violini glazbenice mr. sc. Julije Nelkovske.

Pjesničke stihove istaknutih nositelja makedonske književnosti: Ante Popovskog, Gane Todorovskog, Ace Šopova, Petre M. Andreevskog i Slavka Janevskog, čitale su Slađana Milosavljević i Maja Andreevska.

Kroz program je vodila Jadranka Čadinovska koja je u svom obraćanju upućivala na značenje zajedništva, ljubavi, razumijevanja, poštovanja  i mira koje je Sv. Majka Terezija uvijek isticala u svojoj misiji svima a posebice siromasima, bolesnima i bezdomnicima diljem svijeta. Tom prigodom citirala je pjesme i poruke  Sv.Majke Terezije među kojima i: “Samo ljubav može donijeti mir u svijetu. Djela ljubavi su djela mira.

Program je okončan muzičkom izvedbom “Korason” Espinado u izvedbi mr. sc. Julije Nelkovske.

Multietnički medijalni  program “Ljubav nema granice”  objedinjavanjem  različitosti i bogatstva kultura i vjera iznenađujuće je bio posjećen i u ovo vrijeme pandemije od predstavnika Katoličke Crkve Presveta Srca Isusova, kulturnih djelatnika, književnika, glazbenika i članova Zajednice Hrvata u RSM .

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments