BROJ OBOLJELIH U POVEĆANJU

Berlin/ Prema jutrošnjim podacima Robert Koch instituta, u Njemačkoj je sveukupno 265.857 oboljelih od Corona virusa. Dnevni porast je 2.194 slučaja (najviše od travnja), posljednjih sedam dana 9.578. Preminulih od početka pandemije je 9.371. slučaj (troje zadnja 24 sata).

Na snazi je još uvijek pravilo o držanju razmaka, pojačanoj higijeni i obveznom nošenju zaštitnih maski u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima. Kazna za nepoštivanje nošenja zaštitne  maske je 50 eura.

U Hrvatskoj je danas 250 novooboljelih, svukupno 2.108 a preminulih ukupno 238. U svijetu je zabilježeno 30.042.299 slučajeva zaraze, preminulo je 945.164 oboljelih

Razina prijenosa covida-19 u Europi je alarmantna”, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje karantene odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj. “Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja”, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge. UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom. “Naša preporuka 14-dnevne karantene se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj”, inzistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Europa.

Njemački epidiemiolozi preporučavaju suzdržavanje od nepotrebnih putovanja van zemlje u jesen i zimu. Posebno upozoravaju kako je povećan broj oboljelih u dvije europske metropole, te posebno ne preporučuju putovanje u Beču i Budimpešti.

Zbog povećanog broja novooboljelih, Njemačka je još nekoliko europskih zemalja i regija proglasila rizičnim područjima te izdala upozorenja za putovanja. Među njima su i dvije hrvatske županije. Na “crvenu listu” dodane su Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija, nakon što je već pet hrvatskih županija klasificirano kao rizično. Institut Robert Koch u srijedu je objavio ažurirani popis područja s rizikom od širenja zaraze, a središnji je kriterij bio da je na nekom području u proteklih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments