BIRA SE HERCEGOVKA GODINE

prilog: Nikola Šimić Tonin

Prije petnaestak dana započele su nominacije za izbor “Hercegovka godine” za 2020 godinu. Ovo je drugi po redu izbor ove manifestacije koji je osmislila i pokrenula mostarska kolumnistica, kantautorica i književnica Daniela Škegro.

Na iznenađenje svih, kao potpuno nov projekt izazvao je do tada neviđen interes u cijelom svijetu gdje god žive Hercegovci. Nominacije su stizale iz svih zemalja i sa svih kontinenata, tako da su prošlogodišnje nominacije čak ranije zatvorene jer je u rekordnom roku prijavljeno 100 žena.

Pobjednice su se biralo po kategorijama, te su tako proglašene “Hercegovke godine” u 14 kategorija: književnost, zdravstvo, gospodarstvo, politika, sport, humanost, heroji,  svakodnevnice, međunarodna promocija Hercegovine, Hercegovka iz Hrvatske, Hercegovka iz iseljeništva, dvije nagrade Organizacijskog odbora, nagrada Fenix Magazina, nagrada portala Hercegovina.in. Te kategorije su predviđene i za ovu godinu.

U prvih desetak dana od otvaranja nominacija pristiglo je pedesetak nominiranih Hercegovki iz domovine, ali i iz iseljeništva od Njemačke, preko Švicarske, Norveške, pa do Columbie.

Da se radi o nesvakidašnjem izboru potvrđuje i nominacija 4 bakice: Ilka Pandža ima 107 godina i živi u Mostaru. Jela Mabić 106 godina iz Širokog Brijega. 93 godine jedna baka iz Gabela Polja. Zdravka Bubalo 88 godina iz Trebižata. Nominirana je i jedna djevojčica koja  ima 11 godina, Lu Skoko i dolazi iz Ljubuškog.

“Prije svega sam ponosna na sve nominirane, a naročito na naše bakice Hercegovke jer malo tko ima tu čast da mu se na bilo kojemu natjecanju nađu vitalne bakice ovih godina. Raduje me što je izbor unio malo pozitivnosti i vedrine u ovim sumornim i tegobnim vremenima kada je sva pažnja bila usmjerena ka pandemiji. Raduje me što se opet naša Hercegovima promovira u najljepšem svijetlu preko naših Hercegovki koje krasi dobrota, plemenitost i snaga, što je i glavni uvjet da se osoba može nominirati.

Nominacije su otvorene do 10. 10. 2020. godine i zaprimaju se isključivo na mail: hercegovkagodine2020@gmail.com. Nakon toga slijede dva kruga i 11. 11. 2020 ćemo doznati tko su naše pobjednice. Svečana dodjela nagrada će također biti upriličena u studenom, ali ćemo točan datum uskoro doznati”, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Daniela Škegro.

1.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments