MEĐUNARODNA LIKOVNA IZLOŽBA U IVANOVCIMA

Iz drugih medija/ Valpovština.info

napisala: Ljiljana Marinjak

Ivanovici/ Od srijede 4. studenoga 2020.g. prostor Društvenog doma u Ivanovcima postao je mjesto gdje se slavi dječje stvaralaštvo.

Razlog tome je otvorenje međunarodne likovne izložbe Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb na temu „Jezik– riječ– ljubav– maska—mač i štit– umjetnost“ u organizaciji OŠ Ladimirevci, PŠ Ivanovci i učiteljica razredne nastave Marije Bulut Lukačević, Marine Arambašić i Ljiljane Marinjak.

Ovaj likovno – literarni natječaj ove godine slavi jubilarnu, dvadesetu godinu postojanja. Velika nam je čast i zadovoljstvo što je upravo naša škola ove godine postala domaćin izložbe ovih likovnih radova, zahvaljujući višegodišnjim sudjelovanjem i izvrsnim rezultatima, te što kraj navedenih gradova sada može stajati i ime našeg mjesta – Ivanovci.

Likovno – literarni natječaj već dvadeset godina organiziraju entuzijasti i umjetnici, supružnici Ankica i Ante Karačić porijeklom iz Iloka, koji svoju karijeru dugi niz godina grade u Njemačkoj.

Svake godine u suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika predano rade na ovom hvale vrijednom natječaju i generacije djece dvadeset godina potiču na likovno i literarno stvaralaštvo. Dugogodišnji suorganizator i medijski pokrovitelj ovog jedinstvenog natječaja za djecu svijeta koja govore hrvatskim jezikom je i Hrvatski glas Berlin.

U natječaju je tijekom godina, sudjelovalo više od 10 000 učenika i više od 400 učitelja mentora iz 350 škola i udruga. O ovogodišnjoj temi organizatori natječaja su nam poručili: ”Jezik nam može biti i dobra riječ i maska iza koje se možemo odmoriti i ljubav koju možemo dati i primiti. Jezikom se možemo zaštititi i obraniti, i na kraju kistom i perom, jezicima umjetnosti, sve to nacrtati i napisati.”

Na natječaj „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost “, pristiglo je više od 800 likovnih radova iz ukupno 16 zemalja i 126 pjesama i pismenih sastava iz 33 škole.

Naši učenici, pod mentorstvom svojih učiteljica na likovni natječaj poslali su 15 likovnih radova od kojih imamo tri nagrađena rada za 4. mjesto a to su:Fabijan Pavošević (mentorica učiteljica Marija Bulut Lukačević), Luna Stanić (mentorica učiteljica Ljiljana Marinjak) i Marta Dorić (mentorica učiteljica Marina Arambašić). Najveći uspjeh ostvarilli su učenici Klara Vidaković i Ivan Turk. Klara je pod mentorstvom svoje učiteljice Ljiljane Marinjak izradila likovni rad nagrađen prvim mjestom, dok je sastavak Ivana Turka uz mentoricu Marinu Arambašić, prvonagrađen u literarnom dijelu natječaja.

Na otvorenju izložbe, nazočnima se obratio ravnatelj Osnovne škole Ladimirevci Damir Jakopiček i viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mirela Skelac koji su istaknuli važnost velikog uspjeha učenika i mentora u promicanju naše škole, mjesta, grada i županije i izvan granica naše domovine.

Također, na ovaj događaj došli su i učenici iz još nekih slavonskih škola koji su sudjelovali na ovom likovnom natječaju te su se  i njihovi radovi mogli vidjeti na izložbi.

To su: Gita Bonić iz Osnovne škole Dore Pejačević iz Našica koja je pod mentorstvom učiteljice Marine Mihalj osvojila 3. nagradu i Lea Földy iz Područne škole Stipanovci (Podgorač) koja je pod mentorstvom učiteljice Monike Mužar Kos osvojila 4. nagradu.

Na izložbi se može vidjeti dio likovnih radova pristiglih na natječaj dok su preostali radovi dio izložbi diljem Hrvatske i zemalja sudionika. Kroz ovakav oblik izložbi organizatori su željeli ostvariti suradnju škola i država te poticati očuvanje hrvatskoga jezika i hrvatsko kulturno zajedništvo.

Izložba će još neko vrijeme (do 11.11. op.u.) krasiti Društveni dom u Ivanovcima, a moći će se posjetiti uz prethodnu najavu i dogovor.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments