DOBROTVORNA AKCIJA JOŠ TRAJE

Do sada je inicijativom iz Berlina prikupljeno više od 308 000 eura.

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Akcija koju je na vijest o snažnom potresu u Hrvatskoj 24.12., pokrenuo fra Zvonko Tolić, voditelj HKM Berlin, otvaranjem PayPal računa za pomoć pogođenima potresom, polučila je nevjerojatan rezultat.

Naime, do sada je na ovaj račun uplaćeno preko 308 000 eura. Novac je uplatilo skoro pet tisuća ljudi raznih nacionalnosti. Brojni su, svojom voljom, postali humani i solidarni ali i ostali anonimni.

Na naš upit o trajanju i ciljevima ove vrlo uspjele akcije, njen inicijator Fra Zvonko Tolić rekao je sljedeće:

“Akcija traje dok god vidimo da još uvijek uplate idu. Tako da mislim da će ići i narednih nekoliko dana, desetak-petnaest dana ali to ne mogu točno  ocijeniti, dok god vidimo da uplate idu.

Konkrentan pravac pomoći nismo još odredili. Svakako, želimo da što prije i što konkretnije dođe do krajnjih korisnika. Imali smo sastanak, imamo nekoliko ideja. To ćemo još vidjeti kako i na koji način usmjeriti ovu financijsku pomoć ali ići će u više pravaca i o tome će javnost biti obaviještena.”

Na naše pitanje o sudjelovanju Berlinske biskupije ili drugih župa i vjerskih zajednica u Njemačkoj u humanitarnoj pomoći stradalima od potresa u Hrvatskoj, fra Zvonko Tolić je rekao:

Naš nadbiskup je ponudio svoju pomoć i ja sam našem biskupu Vladi Košiću  dostavio njegov broj pa nek se njih dvojica povežu. Ali naša Berlinska nadbiskupija je svakako spremna sudjelovati u akciji  i podržava ovo što radimo. Također  se uključuju i druge zajednice i svećenici u Njemačkoj.  Što se tiče naših hrvatskih svećenika, oni su jako angažirani i uključeni po cijeloj Njemačkoj.  Znam da ovo što se događa u Berlinu nije izoliran slučaj, možda je malo više eksponiran u javnosti i vani, možda i zbog toga što smo prikupili značajnija sredstva ali su se svi uključili što je doista velebno. S druge strane, uključuju se i njemački svećenici na različite načine i nude svoju pomoć.”

Podsjetimo za one koji možda do sad nisu informirani, nakon potresa u Hrvatskoj od 24.12.2020. fra Zvonko Tolić je otvorio PayPal račun za uplate pomoći pogođenima potresom te otvaranje računa popratio sljedećim riječima:

“Uza sve nevolje, ova nesretna 2020.-ta posljednjim trzajima se okomila na Petrinju, Sisak… Nikad kraju patnjama našeg naroda… Ne dajmo se! Budimo braća i sestre u nevolji i pomozimo unesrećenima. Naknadno ćemo vidjeti gdje je pomoć najpotrebnija i to s Vama podijeliti! Pomozimo zaustaviti suze, izgraditi porušene kuće, unesrećenima pomoći. Ne budimo jaki na riječima, nego na djelu! Zato svaki euro, svaka sitnica, proslijeđeni link, status na svom profilu… Sve vraća osmijeh i toplinu. Mi to možemo i hoćemo! Hajdemo!

Lasst uns unseren Schwestern und Brüdern in Petrinja, Sisak, … in der Not helfen. Wir sammeln und werden gleichzeitig schauen, wo die Hilfe am dringendsten benötigt wird und das dann mit euch teilen! Helfen wir, die vergessenen Tränen zu trocknen, zerstörte Häuser zu erneuern und den betroffenen Menschen zu helfen. Lasst uns helfen! Jeder Euro zählt. Bitte leitet den Link an eure Freunde und Bekannte weiter. Wir können das und werden sicher alle gemeinsam helfen.”

Oni koji žele sudjelovati u ovoj akciji i pomoći svojim uplatom, mogu to učiniti  i ovdje –  PUTEM  LINKA.  

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments