PETRINJA U NAŠEM ZAGRLJAJU

piše: Slavica Jurčić

Brodski Stupnik/ Uoči nove godine zovem moju dosadašnju prijateljicu sa Fb-a. Ona je majka dječaka koji ima Aspergerov sindrom a majka je i još dvoje djece. Na staru godinu zovem da čujem imaju li vode, hrane, kako su djeca?

Sve me u njenom glasu opominje da je u stresu. Dok razgovaramo ona uključuje svojeg supruga u razgovor, pričamo o šteti na kući, pričamo o sigurnosti. Pitam ih imaju li gdje otići bar da se malo šire, da se duša i tijelo odmori od potresa i stresa koji je doživjela cijela Petrinja, Sisak i Glina.

Moj cilj je bio da ih umirim razgovorima ali u jednom momentu nastaje muk, razgovor se prekida. Čujem dijete koje uplašeno plače, majčin glas tiho reče: “Evo ga, opet POTRES!”

Taj  trenutak me od glave do pete prođe jeza, mozak umjesto da blokira, aktivira i zadnji kliker. Pitam ih hoće li, ako nađem smještaj u Brodskom Stupniku, doći k nama?

Oni pristaju!

Ovih dana Alen Zadravec i njegova supruga Sonja, voditelji hotela i vinograda Stupnički Dvori javno su pozvali obitelji iz stradalih gradova i ponudili smještaj za obitelji s djecom. Kontaktiram.

Sonja Zadravec me upita za uzrast djece. Objašnjavam i da obitelj poznajem od ranije i znam da im je potrebno da se sklone od stresa, jedno dijete je u spektru Autizma.

Na novu godinu je obitelj iz Petrinje stigla u hotel koji ima 4 zvjezdice. Vlasnik Josip Galić također je sa svojom obitelji ovdje, srdačno ih primaju i žele im da se osjećaju kao kod svoje kuće.

Divim se gospodinu Galiću na dobrom djelu. Obitelj u početku i ne zna da je njihov domaćin vlasnik, opisuju ga lijepim riječima, kao ljubaznog i ugodnog čovjeka.

Ovih tjedan dana smo se povremeno susretali, djeca su mi prirasla srcu. Nježni su i dobri, poput roditelja koji su ih odgojili u miru i slozi.

U razgovoru s njima saznajem da im vlasnikova supruga Tatjana posebno želi pomoći, zbližavaju se i sjede uz kamin. Hotel je zatvoren, gostiju nema, ali oko njega pasu škotska goveda, koze, kokoši, patke, sve u simbiozi s usnulim vinogradima.

“Kuća za izlet”, kaže mi maleni dječak iz Petrinje. Tako se osjeća dijete koje je ovdje našlo mir, nove prijatelje, sigurnost.

Iako oni ni jednog trenutka ne traže (a trebaju) pomoć, ja im predlažem da odemo kod našeg psihijatra, doktora Gojkovića. Zovem ga i dogovaramo s njim razgovor. Doktor Gojković je prvi pružio psihološku pomoć djeci koja su pretrpjela stres.

Doktor Gojković je prijatelj djece, zaslužio je da ga posebno pohvalimo za njegov dugogodišnji rad, stručnost i požrtvovan rad.

Ipak, obitelj želi nazad u svoj grad, žele biti blizu ostatka obitelji. Opraštamo se od njih u srijedu navečer, pratimo ih i oni navečer kreću nazad u Petrinju.

Nakon sat vremena novi jaki potres magnitude 5,0 po Richteru zatresa Petrinju i osjeća se u cijeloj Hrvatskoj.

Zovem ih i oni mi javljaju da ih je djed zvao i rekao im da ostanu na sigurnom. Zove ih i gospođa Galić, moli ih da se vrate k njima u hotel. Ona je sve ove dane pokazala veliku plemenitost, pružila je toplinu i smireno utješila cijelu obitelj.

Vratili su se!

Danas sam ih kratko i posjetila. Najmanji dječak me je zagrlio, upoznao sa svojim novim prijateljima, ipak oni mi priznaju da u petak odlaze nazad.

Zahvaljuju mi za sve, ipak ja sam zahvalna njima, oni su mi pružili zagrljaj i dobrotu koju nisam dugo osjetila. Zahvalna sam i obitelji Galić i Zadravec koji su im pružili topli dom i obrok, pomogli djeci da se oporavi od šoka koji su doživjeli za vrijeme potresa.

Pisati imena obitelji kojoj sam pomogla radi zaštite djece ne želim, smatram da su oni u svemu zaslužili mir i dobro. Zaslužili su da se vrate kući, da ju poprave, da zagrle svoje najmilije koji su ostali čuvati njihov topli dom.

U našim srcima će biti ljudi i djeca koja zaslužuju biti dio svih nas. Svi mi budimo Petrinja, Glina i Sisak!

Ponovno pozivam sve koji žele donacijom pomoći ovoj obitelji neka se jave na moj mobitel 0992727733 u viber poruci!

Zahvaljujemo Alenku iz Marseillea, Stijepi iz Orebića, Nikoli iz Njemačke, Blanki iz Berlina, načelniku Općine Brodski Stupnik Goranu Jeliniću i svim onima koji su bili u mogućnosti pomoći da ova obitelj ima sigurnost!

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments