ČESTITAMO MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Sretno! I podignite GLAVU, iznesite MISLI, recite RIJEČ, dajte svoj GLAS, drage, vrijedne i gorde ŽENE!

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, Međunarodni dan žena je, pokazalo se, nosio u sebi korijene protesta i političkog aktivizma koji će trajno postati nezaobilazni oblici društvenog života.

Zašto baš 8. ožujka?

Zbilo se to još dave 1857. godine u New Yorku, kada je skupina industrijskih švelja počela prosvjedovati, zahtijevajući od vlasnika bolje radne uvjete i veće nadnice. Policija je primjenom sile, razbila demonstracije.

Primjer je odjeknuo i nije bio posve zaboravljen, postao je simbolom borbe za bolji i ravnopravniji položaj žene na radnom mjestu i društvu. Sve do današnjih dana. Jer, primjera takva potčinjena, neravnopravna, nedovoljno cijenjenog, nedovoljno nagrađenog, ponižavajućeg položaja žene kroz razne otvorene ili prikrivene oblike, u raznim društvenim formama i širom svijeta, pronalazimo i danas.

U povodu Dana žena, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na daljnje napore za ostvarenje veće jednakosti. Žene bi napokon trebale zarađivati isto kao i muškarci. A pandemija ne bi smjela dovesti do povratka starih uzora. Kancelarka je izričito kritizirala i ponašanje odgovornih u politici i gospodarstvu. Pogled na tamošnju razinu upravljanja pokazuje da se još nije postigao cilj.

Ne može biti da žene igraju odlučujuću ulogu u našim društvima i istodobno nisu podjednako uključene u donošenje važnih odluka u politici, poslovanju i društvu. Međunarodni dan žena potiče da se u više navrata kritički preispituje što još nedostaje na putu ka ravnopravnosti spolova”, rekla je, između ostalog Angela Merkel, u povodu Međunarodnog dana žena koji je u Berlinu od prošle godine – državni praznik.

Našim čitateljicama i našima suradnicama, ženama cijelog svijeta, od srca čestitamo Međunarodni dan žena! Želimo vam sretan, ispunjen i radostan život i uvažavanje rada i uloge, vrijednosti koju u  obitelji, gospodarstvu i cjelokupnom društvu, realno i stvarno i imate.

Sretno! I podignite GLAVU, iznesite MISLI, recite RIJEČ, dajte svoj GLAS, drage, vrijedne i gorde ŽENE!

/Uredništvo/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments