TEŽAK JE ŽIVOT NA BANIJI

tekst i foto: Daniel Pavlić

Težak je život na Baniji.

Ljudi se odluče na razvoj turističkih kapaciteta, općeniti razvoj kraja kroz OPG domaćinstva, a onda im dođe elementarna nepogoda i sve uništi.

Kako je potres uništio ljudima snove, tako je život postao mnogo stresniji.

Obitelj Cvjetković je uz sve to doživjela i požar koji im je u trenutku izbrisao sve ono što su godinama kroz kredite gradili. Šesteročlana obitelj iz Hrtića kod Dvora je ostala bez doma.

SNV i Hrvatska vojska su im nabavili kontejner, a jučer smo im dovezli i jednu veću kamp kućicu (koje su iz Poreča dovezli Ante Topić, Milivoj Čuka i prijatelji Nijemci), jer smo pretpostavili da u jednom kontejneru 4 djece s roditeljima jednostavno nemaju prostor za živjeti.

Danas, na ovo sunčano nedjeljno dopodne smo posjetili ovu složnu obitelj koja ima mnoštvo životinja i ideju o kontinentalnom seoskom turizmu koji je baš ove godine trebao zaživjeti da nije bilo požara koji je uzrokovao pored velike materijalne štete i onu zdravstvenu.

Naime, tjedan dana nakon požara Jugoslav Cvjetković je doživio i moždani udar. Iako se lagano oporavlja, danas je sa sinom i šogorom čistio zgarište. Kako će dalje, iskreno ne zna, no ne gubi nadu. Kaže da će već nešto smisliti čim se oporavi.

Imao je velike planove; niz drvenih kućica za odmor turista (budući da mu je drvo profesija), dok na pašnjaku dva magarca i poni pasu tek izniklu proljetnu travu. Suznih očiju me gleda i priča o ljubavi prema životinjama. U isto vrijeme kćerke se brinu o ostalom blagu; ovcama, kozama, svinjama… Pravo carstvo domaćih životinja.

Sad ćemo od dijela kontejnera napraviti dnevni boravak, a ostatak će biti soba u kojoj ćemo biti moja supruga i ja. Djeca će sad imati kamp kućicu pa se nećemo gužvati. – kaže mi zadovoljno Jugoslav.

Sljedećih dana ćemo im dostaviti one kompjutere koje smo dobili od dobrih ljudi, jer su Cvjetkovići zaista ostali bez ičega. Plamen požara je tog nesretnog ponedjeljka odnio skoro sve ovoj obitelji, no optimizam i osmjesi na dječjim licima daju nadu da se sve ponovno dade izgraditi.

Naravno, trebat će vremena i građevinskog materijala koji sad najviše nedostaje…

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments